Η Πλεύση Ελευθερίας δίπλα στους πολίτες που λένε «όχι» στο αιολικό πάρκο στο Μαυροβούνι

Στελέχη της Πλεύσης Ελευθερίας Μαγνησίας συναντήθηκαν με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπή Φορέων & Πολιτών Κάρλας, Μαυροβουνίου, Βορείου Πηλίου ,  Σωτήριο Γκανάτσιο, Ελένη Παπαδημητροπούλου, Ελένη Περγάντου, κατά την οποία συζητήθηκε η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας με την κατασκευή αιολικού πάρκου στη θέση «Μαυροβούνι» του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Πλεύση Ελευθερίας Μαγνησίας « το 2020 η εταιρεία «SIEMENS GAMESA RENEWABLE ENERGY AE» αρχικά και στη συνέχεια «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΙΚΕ» έλαβαν άδεια από τη ΡΑΕ[υπ’ αριθ. 1179/2020 Βεβαίωση Παραγωγού (Αριθ. Μητρώου Αδειών ΡΑΕ ΑΔ-06179)] για το έργο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Μαυροβούνι» συνολικής ισχύος 80MW και συνοδά υποστηρικτικά έργα» του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας. Ο Αιολικός Σταθμός προβλέπεται να αποτελείται από 16 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 5MW εκάστη, συνολικής ισχύος 80MW, στη θέση «Μαυροβούνι» του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Το σύνολο των εκτάσεων εντός των δύο πολυγώνων που θα καταληφθούν από το έργο, είναι δασικές εν γένει εκτάσεις (παρ. 1,2,3,4, και 5 του Άρθρου 3 του Ν. 998/79, όπως ισχύει), ενώ η περιοχή του έργου βρίσκεται εντός περιοχής NATURA 2000 που περιλαμβάνει και το έργο της λίμνης Κάρλας. Στην περιοχή εκτείνεται και ο χώρος του αρχαίου χωριού των Καναλίων. Την ίδια ώρα, το σημείο εγκατάστασης του πάρκου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εντός του δάσους, που περιλαμβάνει ποικιλίες όπως βελανιδιά (δρυς), οξιά, σφενδάμι κλπ.. Εξαιρετικά επιβαρυντικές αναμένονται οι συνέπειες και στην οικονομική ζωή της περιοχής, καθώς οι βοσκότοποι θα περιοριστούν, γεγονός που δημιουργεί μείζον πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πεδινές εκτάσεις της περιοχής παραμένουν πλημμυρισμένες από τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου.

Από την ανακοίνωση της αδειοδότησης της επένδυσης, όλες οι αρμόδιες αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι περιβαλλοντικοί φορείς της περιοχής, αλλά οι κάτοικοι έχουν εκφράσει ομόφωνα την αντίθεσή τους στο επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή. Παρά τις ανωτέρω αρνητικές γνωμοδοτήσεις, στις 22/05/2022 η Διεύθυνση Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας εξέδωσε απόφαση σχετικά με τη δρομολόγηση των εργασιών του έργου, ενώ την ίδια περίοδο και μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, εκπρόσωποι της εταιρείας πραγματοποιούσαν μετρήσεις στην περιοχή.

 

Η Πλεύση Ελευθερίας σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο στην Βουλή και στην Ευρωβουλή θα είναι στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας και του αγώνα της Συντονιστικής επιτροπής Φορέων και Πολιτών και στο αμέσως επόμενο διάστημα που θα επισκεφθεί η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου την Μαγνησία θα υπάρξει συνάντηση μαζί της».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.