Υπουργείο Οικονομικών: Με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες τα επόμενα νομοσχέδια

Παρά την ανάπαυλα των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών δεν κατέβασε καθόλου ταχύτητα στην υλοποίηση του ετήσιου σχεδίου δράσης του, παρουσιάζοντας μόλις λίγα 24ωρα μετά νέες παρεμβάσεις υπό τη μορφή νομοσχεδίων.

Στο προσεχές διάστημα αναμένεται το επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα αφορά στις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων μέσα από την παροχή φοροκινήτρων, αλλά και οι νέες αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών, σε μία μετεκλογική περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την επαναπροσέγγιση του Κέντρου και της μεσαίας τάξης.

Ήδη, το οικονομικό επιτελείο αλλάζει το τοπίο καταργώντας ένα «χαράτσι» 93 ετών, το τέλος χαρτοσήμου, και αντικαθιστώντας το από το ψηφιακό τέλος συναλλαγής, όπως ορίζει το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης στις 15 Ιουνίου, προτού προωθηθεί περαιτέρω για συζήτηση.

Στο ίδιο νομοθέτημα, συμπεριλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση του Υπερταμείου, με την απορρόφηση ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ, την δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ στα πρότυπα της ΔΕΗ.

Φυσικά, είχε προηγηθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος των τελών κυκλοφορίας, νέες προβλέψεις για όσους έχουν ανασφάλιστα ή χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα, καθώς και η εφαρμογή των κλιμακωτών προστίμων για τους παραβάτες.

Το «ραντεβού» του ΥΠΟΙΚ με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες
Τώρα, σειρά παίρνει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές των επιχειρήσεων, με σκοπό να δώσει έναυσμα σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενοποιηθούν, έτσι ώστε να δυναμώσουν και να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Για να γίνει αυτό, θα καθιερωθούν φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, με νέα, υψηλότερα από τα ισχύοντα, φορομπόνους για την απορρόφηση των μικρών εταιριών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα καθώς διαπιστώθηκε ότι το ισχύον καθεστώς για μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη είναι περιορισμένης αποδοτικότητας.

Με τον εμπλουτισμό των φοροκινήτρων οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί θα αναπτυχθούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί καθώς πέραν των ελαφρύνσεων οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο για την ένταξη στα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται το φθινόπωρο.

Την ίδια περίοδο, αναμένεται και η επόμενη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης με επηρεαζόμενους και πάλι τους επαγγελματίες. Είναι η, εκ νέου, μεταρρύθμιση του τεκμαρτού εισοδήματος, με την κυβέρνηση να θέλει να αποκαταστήσει ενδεχόμενες αδικίες που μπορεί να υπέστησαν από τις προηγούμενες ρυθμίσεις.

Όπως έχουν αναφέρει πηγές του ΥΠΟΙΚ στο newsit.gr, το οικονομικό επιτελείο «ακούει» τις αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και θα παρέμβει όπου κριθεί αναγκαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διορθωτικές κινήσεις που εξετάζονται αφορούν στις προσαυξήσεις του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του τζίρου 5%, των εργαζομένων και του χρόνου δραστηριότητας της επιχείρησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.