Αποχώρησε η κεμαλική Κεντροαριστερά από τις συζητήσεις για το νέο τουρκικό σύνταγμα

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση αποχώρησε από την επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Το κεμαλικό, κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα απέσυρε τους βουλευτές του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να παραχωρήσει, με βάση το σχέδιο αναθεώρησης, μεγάλες εκτελεστικές εξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος σήμερα είναι ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και επικεφαλής του AKP Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε την αντιπολίτευση να επιστρέψει στον κοινοβουλευτικό διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει λίγες αρμοδιότητες με βάση το ισχύον σύνταγμα, ωστόσο η άμεση εκλογή του από τον λαό, για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία, το 2014, έχει δώσει στον κ. Ερντογάν ειδικό κύρος.

Ο ίδιος, παράλληλα, αν και τυπικά δεν ανήκει σε κανένα κόμμα λόγω της προεδρικής ιδιότητας, ελέγχει στενά τον ηγετικό πυρήνα του AKP με στενούς του συνεργάτες, έχοντας αποκλείσει – με την επιρροή του – από την Εκτελεστική Επιτροπή ακόμη και συνεργάτες του προέδρου του κόμματος κ. Νταβούτογλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.