Η κεντροδεξιά έσωσε την σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Πορτογαλία

Ένα μήνα συμπλήρωσε η νέα κυβέρνηση των σοσιαλιστών (με την ανοχή αριστεράς και κομουνιστών) στην Πορτογαλία και στο νομοσχέδιο για τη διάσωση μιας μικρής τράπεζας, χρειάστηκε η συνδρομή της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για να περάσει από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο που έφτασε στη Βουλή αφορούσε στη διάθεση 3 δισ. ευρώ για τη διάσωση της τράπεζας Banif, προτού αυτή πουληθεί στην Santander. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού επιχειρηματολόγησε, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα σωθούν 1.600 θέσεις εργασίας.

Τόσο το ΚΚ όσο και το Μπλοκ της Αριστεράς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Το Μπλοκ εμφανίστηκε πιο πρόθυμο να το συζητήσει, καταθέτοντας προτάσεις που όμως δεν έγιναν δεκτές, οπότε αποχώρησε.

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο ήταν να το ψηφίσει η κεντροδεξιά Αντιπολίτευση.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο κατηγόρησε την Αντιπολίτευση (που κυβέρνησε την Πορτογαλία τα τελευταία 4 χρόνια) ότι δεν έλυσε το πρόβλημα της συγκεκριμένης τράπεζας έγκαιρα. «Εμείς έπρεπε να κάνουμε σε 3 εβδομάδες αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε δε τέσσερα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Φυσικά μια τέτοια ομιλία στην Βουλή δεν δημιουργούσε προϋποθέσεις συναίνεσης. Η κεντροδεξιά Αντιπολίτευση εμφανίστηκε πάντως διχασμένη. Το κόμμα υπό τον τέως πρωθυπουργό Κοέλιου απείχε από την ψηφοφορία, ενώ το μικρότερο δεξιό κόμμα CDS του τέως αντιπροέδρου Πάολο Πόρτας ψήφισε κατά.

Με τον τρόπο αυτό πέρασε το νομοσχέδιο. Ήταν άλλωστε ο μόνος τρόπος να βγουν τα «κουκιά». Επί συνόλου 230 εδρών, η δεξιά αντιπολίτευση που ήρθε πρώτη στις εκλογές έχει 107 έδρες (89 το κόμμα του Κοέλιου και 18 το CDS).

To σοσιαλιστικό κόμμα που πλέον κυβερνά με πρωθυπουργό τον Αντόνιο Κόστα έχει 86 έδρες, το Μπλοκ της Αριστεράς 19 και η συμμαχία ΚΚ+Οικολόγοι 17 έδρες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπολίτευση σχολίασε δηκτικά την εξέλιξη: «Με την πρώτη ευκαιρία, οι σύμμαχοι της κυβέρνησης το έσκασαν» είπε η Σεσίλια Μεϊρέλες του CDS.

Για την ιστορία, οι πορτογάλοι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 17 δισ. ευρώ για διάσωση τραπεζών από το 2008.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.