Η Τουρκία ενισχύει τα σύνορά της με την Συρία

Η Τουρκία ανέπτυξε επιπλέον στρατό και θωρακισμένα οχήματα κατά μήκος τμήματος των συνόρων της με την Συρία, καθώς εντείνονται οι μάχες βόρεια του Χαλεπίου στο συριακό έδαφος, δήλωσαν πηγές της τουρκικής υπηρεσίας ασφαλείας. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Συρία.

Πηγές της υπηρεσίας ασφαλείας και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο τουρκικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια, στέλνοντας επίσης ειδικές δυνάμεις, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται στη Συρία.

Σύροι ένοπλοι υπό την ηγεσία ισλαμιστικών οργανώσεων εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση για να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπιού, σε μια κίνηση που μπορεί να καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, παράλληλα, χθες ότι ο τουρκικός στρατός απέστειλε αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες και θωρακισμένα οχήματα σε ενίσχυση των δυνάμεων που έχουν ήδη αναπτυχθεί κατά μήκος της μεθορίου των 900 χιλιομέτρων με την Συρία.

«Είναι αλήθεια ότι λάβαμε προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Αν σημειωθεί οποιοδήποτε περιστατικό στα σύνορα που να απειλεί την τουρκική ασφάλεια, έχουν δοθεί εντολές για ανάληψη δράσης» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε να προσθέσει ότι «κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα μπει αύριο ή στο προσεχές μέλλον στην Συρία. Αυτά είναι εικασίες».

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για σχεδιασμό διασυνοριακής επιχείρησης.

«Αν συνέβαινε ο,τιδήποτε που θα απειλούσε την τουρκική ασφάλεια, δεν θα περιμέναμε το αύριο, θα μπαίναμε αμέσως» επισήμανε.

«Ωστόσο, είναι λάθος να αναμένει κανείς ότι η Τουρκία θα αναλάμβανε μια τέτοιου είδους μονομερή στρατιωτική επέμβαση άμεσα αν δεν υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος» έσπευσε να προσθέσει και σημείωσε: «Ποτέ δεν θα επιτρέπαμε να μπούμε σε μια περιπέτεια. Να είναι ήσυχος ο λαός μας».

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζον Μπας δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα η Τουρκία να εγκαθιδρύσει μια «ζώνη ασφαλείας» στην Συρία, ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τις ανησυχίες για την παρουσία φανατικών ισλαμιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην βόρεια Συρία.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι ο Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές έχουν τον έλεγχο δυτικών περιοχών του Χαλεπίου, συνεργάζονται με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για να επιτεθούν στους μετριοπαθείς αντάρτες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι αν το Χαλέπι αποκοπεί λόγω των συγκρούσεων, οι κάτοικοί της δεν θα λαμβάνουν είδη πρώτης ανάγκης, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 1,8 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.

Μετά την εκδίωξη από τις κουρδικές πολιτοφυλακές στα μέσα Ιουνίου των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από την μεθοριακή συριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ, η Άγκυρα ανησυχεί για την δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής ζώνης στην βόρεια Συρία.

Η Τουρκία κατηγορεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας, οι οποίες πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), για «εθνική εκκαθάριση» στους τομείς που ελέγχουν προκειμένου να διευκολύνουν την εγκαθίδρυση μιας αυτόνομης περιοχής, κάτι το οποίο αυτές διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου στις οποίες το κόμμα του έχασε την απόλυτη πλειοψηφία, επαναβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι δεν θα αποδεχθεί ένα «τετελεσμένο γεγονός» στην βόρεια Συρία.

«Όπως έχουμε κάνει ήδη από την αρχή (της συριακής κρίσης το 2011) η Τουρκία θα διατηρήσει την σταθερότητά της σε αυτό το φλεγόμενο περιβάλλον» κατέληξε ο Νταβούτογλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.