Ολλανδία – Αυστραλία: Ζητούν πρόσβαση στο σημείο συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους

Ολλανδία και Αυστραλία ζητούν πρόσβαση στο σημείο συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση MH17 στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που σοροί μεταφέρονται συνεχώς από την πρώην σοβιετική δημοκρατία σε ολλανδικό έδαφος μέσω μεταγωγικών αεροσκάφών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών λαμβάνουν μέρος σε τελετή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας, στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας.
Ήδη Ολλανδοί και Αυστραλοί διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση του Κιέβου για την αποστολή αστυνομικών τους δυνάμεων στο σημείο της συντριβής, το οποίο ελέγχεται από φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες.
Οι αντάρτες κατηγορούνται ως οι πιθανότεροι υπαίτιοι της κατάρριψης του αεροσκάφους, το οποίο θεώρησαν από λάθος ως ουκρανικό στρατιωτικό.
Και οι 298 επιβαίνοντες στην πτήση έχασαν την ζωή τους στις 17 Ιουλίου, μεταξύ αυτών 193 Ολλανδοί πολίτες, 43 Μαλαισιανοί και 27 Αυστραλοί.
Περίπου 200 σοροί έχουν μέχρι στιγμής μεταφερθεί στο Χάρκοβο, το οποίο ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση.
Τα πρώτα φέρετρα με σορούς θυμάτων έφθασαν στην Ολλανδία αεροπορικώς την Τετάρτη και θα ακολουθήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης στοιχείων.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ότι θα αποστείλει 40 στρατιωτικούς αστυνομικούς χωρίς οπλισμό στην ανατολική Ουκρανία για να ερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος και να αναζητήσουν τις σορούς θυμάτων που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.
Δεσμεύθηκε επίσης να φέρει όσους είναι υπεύθυνοι για την κατάρριψη «ενώπιον της Δικαιοσύνης».
«Θέλουμε να τους φέρουμε όλους πίσω, στο σπίτι τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούτε.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι 100 ακόμη Αυστραλοί αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην Ευρώπη και μαζί με άλλους 90 συναδέλφους τους που παραμένουν στο Λονδίνο θα αναπτυχθούν στο σημείο της συντριβής για την προστασία του χώρου.
Ο κ. Άμποτ έκανε λόγο για μια «καθαρά ανθρωπιστική αποστολή η οποία έχει ως στόχο να φέρουμε τους Αυστραλούς πίσω στην πατρίδα τους».
Ήδη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Φρανς Τίμερμανς και Τζούλι Μπίσοπ αντίστοιχα, συζητούν με την ουκρανική κυβέρνηση για τις λεπτομέρειες πρόσβασης στον τόπο της συντριβής.
Οι Ολλανδοί ερευνητές έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες στην πρόσβαση στο ανταρτοκρατούμενο σημείο, καθώς οι μάχες μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων συνεχίζεται.
Ειδικοί σημειώνουν ότι η διαδικασία αναγνώρισης των σορών μπορεί να διαρκέσει μήνες.
ΗΠΑ: Ρωσικό πυροβολικό πλήττει ουκρανικές θέσεις
Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν στοιχεία για βολές του ρωσικού πυροβολικού σε ουκρανικό έδαφος για το χτύπημα θέσεων του ουκρανικού στρατού.
Η Ρωσία είχε σκοπό «να παράσχει βαρύτερο και πιο σύγχρονο οπλισμό, κυρίως πυραύλους στους φιλορώσους αποσχιστές στην Ουκρανία», σημείωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι έχει στείλει αντιαεροπορικούς πυραύλους σε φιλικές της ομάδες στην Ουκρανία.
Λεπτομέρειες για τις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την υποστήριξή της σε ένοπλες ομάδες που αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αναμένονται εντός της ημέρας.
Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως οι αντάρτες κατέρριψαν το μαλαισιανό αεροσκάφος με ρωσικούς πυραύλους SA-11 Buk εδάφους – αέρος, πιθανότατα από λάθος.
Ηγετικά στελέχη των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία έχουν δώσει αντιφατικές απαντήσεις για το θέμα, σχετικά με το κατά πόσο διέθεταν σύστημα εκτόξευσης τέτοιου τύπου όταν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε.
Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία άρχισαν τον Απρίλιο και έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν εξάλλου ότι κατέλαβαν την πόλη του Λιζιτσάνσκ από τους αντάρτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.