Ρευστό το πολιτικό σκηνικό στην ΠΓΔΜ

Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο στην ΠΓΔΜ και το ενδεχόμενο αναβολής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών -που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Απριλίου- προβάλλει πιθανό, καθώς η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ φέρεται να θεωρεί ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις για αδιάβλητες εκλογές.
Σε περίπτωση που οι εκλογές αναβληθούν, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι δεν πρόκειται να παραιτηθεί τις επόμενες ημέρες, ούτε θα σχηματιστεί στις 15 Ιανουαρίου υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Το σκηνικό ίσως να ξεκαθαρίσει προς τα τέλη της εβδομάδας, όταν τα Σκόπια θα επισκεφθεί ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, με τη μεσολάβηση του οποίου επετεύχθη τον Ιούλιο του 2015 μία συμφωνία για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ.
Βάσει της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων από τις 15 Ιουλίου 2015, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου 2016 θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 24 Απριλίου.
Μερικές ημέρες πριν από τις 15 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι θα παραιτηθεί, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της οποίας θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE.
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι αν λάβει ισχυρές εγγυήσεις για «τίμιες και δημοκρατικές εκλογές», τότε αυτές θα μπορούσαν να διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου. Διαφορετικά, όπως σημείωσε, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο αναβολής τους, για τον Ιούνιο ή ακόμη και τον Σεπτέμβριο.
Η αντιπολίτευση αμφιβάλλει ότι ο Γκρούεφσκι είναι διατεθειμένος να επιτρέψει, οι εκλογές του Απριλίου να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο και καταγγέλλει ότι έχει θέσει ήδη όλο τον κρατικό μηχανισμό στην υπηρεσία του κόμματός του. Από τη μεριά του, ο κ. Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.
Το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι εάν οι εκλογές δεν διεξαχθούν τον Απρίλιο, θα πάψει να ισχύει και η συμφωνία από τον περασμένο Ιούλιο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο Γκρούεφσκι δεν θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.