Ρωσία υπέρ Κούρδων της Συρίας και κατά Τουρκίας

Η Ρωσία ζήτησε τη Δευτέρα να υπάρξει διεθνής αντίδραση για τις τουρκικές επιθέσεις που, σύμφωνα με τη Μόσχα, δέχονται οι συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Τουρκία, η οποία έπληττε θέσεις των YPG πριν την εκεχειρία, ισχυρίζεται ότι μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, πλήττει μόνο το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, η Άγκυρα είχε ζητήσει οι YPG να μην περιλαμβάνονται στην εκεχειρία και να αποτελούν νομιμοποιημένο στόχο.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), κύρια δύναμη πίσω από τις YPG, είναι παρακλάδι του παράνομου στην Τουρκία Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

Η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τις YPG «μισθοφόρους της Ρωσίας» και συνεργάτες του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, μολονότι οι Σύροι Κούρδοι συνεργάζονται στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και με τμήματα του συριακού αντάρτικου.

Έχει καλέσει μάλιστα τη Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ να διακόψουν τις σχέσεις μαζί τους, ωστόσο η Ουάσιγκτον θεωρεί τους Σύρους Κούρδους πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.