Υεμένη: Υπό τον μερικό έλεγχο της Αλ Κάιντα πρωτεύουσα επαρχίας

Μαχητές της Αλ Κάιντα κατέλαβαν εν μέρει την πόλη Μουκάλα, πρωτεύουσα επαρχίας της νότιας Υεμένης, την επομένη της επίθεσής τους εναντίον της φυλακής στην πόλη και της απελευθέρωσης 300 και πλέον κρατουμένων, δήλωσαν τοπικός αξιωματούχος και κάτοικοι.
Περίπου 200 ως 300 αντάρτες αναπτύχθηκαν σε κεντρικές και δυτικές συνοικίες της πόλης, όπου εγκατέστησαν σημεία ελέγχου στα οποία κυματίζει το μαύρο λάβαρο του εξτρεμιστικού δικτύου, ανέφεραν κάτοικοι.
«Μαχητές της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) ελέγχουν συνοικίες της Μουκάλα, αλλά όχι το σύνολο της πόλης», πρωτεύουσας της επαρχίας Χαντραμούτ, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αξιωματούχος.
Νευραλγικής σημασίας τοποθεσίες, όπως στρατόπεδα των ενόπλων δυνάμεων, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Μουκάλα, στο ανατολικό τμήμα της πόλης, «βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Μετά την είσοδό τους στην πόλη μέλη της ΑΚΑΧ απηύθυναν από τα τεμένη εκκλήσεις στους κατοίκους να συμμετάσχουν «στον τζιχάντ εναντίον των σιιτών», τη στιγμή που οι ιρανόφιλοι σιίτες παραστρατιωτικοί Χούδι προσπαθούν να καταλάβουν το Άντεν, την κυριότερη πόλη του νότου, δήλωσαν κάτοικοι.
Ένας από τους ηγέτες της ΑΚΑΧ, ο Χάλεντ Μπατάρφι, ήταν ανάμεσα στους 300 φυλακισμένους που απελευθερώθηκαν την Πέμπτη στην επίθεση των τζιχαντιστών μαχητών εναντίον της κεντρικής φυλακής στη Μουκάλα, είπαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης.
Οι μαχητές της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν επίσης στην έδρα των αρχών της επαρχίας, το τοπικό παράρτημα της κεντρικής τράπεζας, τα κεντρικά γραφεία της αστυνομικής διεύθυνσης της επαρχίας και το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η κοσμική κυβέρνηση του Αμπντ Ραμπού Μασνούρ Χάντι διεξάγει διμέτωπο αγώνα τόσο κατά των σουνιτών ισλαμιστών της Αλ Κάιντα και της Ανσάρ Αλ Σαρία, όσο και κατά των σιιτών ισλαμιστών Χούδι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.