Χ. Γεωργιάδης: Η Κύπρος δεν χρειάζεται το σύνολο των 10 δισ. ευρώ

Η Κύπρος δεν θα χρειαστεί τελικά το σύνολο των 10 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει ταχύτερα από το προβλεπόμενο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Χάρης Γεωργιάδης.
«Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα, αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι πηγαίνουν καλά», δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), λίγες ημέρες πριν από την δεύτερη επέτειο της κρίσης που συγκλόνισε τη χώρα το 2013.

«Η οικονομία ανακάμπτει. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ύφεση, αλλά κάθε τρίμηνο υπάρχει βελτίωση», είπε προβλέποντας ότι εντός του 2015 θα υπάρξει επιστροφή σε μία «πολύ χαμηλή ανάπτυξη».
Στο χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας της ευρείας έκθεσης των τραπεζών της στο ελληνικό χρέος, η Κύπρος δέχθηκε τη νύχτα της 15ης προς 16η Μαρτίου 2013 πρόταση για σχέδιο διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ, υπό τον όρο εφαρμογής δρακόντειων μέτρων λιτότητας και κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, ένα πρωτοφανές μέτρο που προκάλεσε σοκ στη χώρα.

Προς το παρόν, η Κύπρος έχει λάβει «λίγο περισσότερα από6 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης. «Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε όλους του τομείς. Η ανεργία έχει αρχίσει να πέφτει, τα δημοσιονομικά βρίσκονται υπό έλεγχο», με ένα «πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, δύο χρόνια πριν από το προβλεπόμενο», «ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και νέα κεφάλαια φθάνουν», είπε.
Κατά συνέπεια, εκτιμά ο Κύπριος υπουργός, η χώρα δεν θα έχει ανάγκη και τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνονται στο πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Περιμένουμε ότι δεν θα έχουμε ανάγκη το σύνολο του ποσού», κυρίως εξαιτίας της ταχύτερης από το προβλεπόμενο ανάκαμψης των τραπεζών, εξήγησε, χωρίς να προσδιορίσει το τελικό ποσό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.