Economist: Τελευταία εσοδεία ενός ρεύματος επικίνδυνου εθνικισμού ο Τραμπ

Καλωσήρθατε στον νέο εθνικισμό, αναφέρει ο Economist, σε ανάλυσή του για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνει, τόσο οι ήδη μεγάλες όσο και οι ανερχόμενες δυνάμεις του πλανήτη πέφτουν η μία μετά την άλλη σε διάφορες μορφές σωβινισμού. Το περιοδικό εντάσσει στο συγκεκριμένο ρεύμα, μαζί με τον Ντ. Τραμπ, τους ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας.

Πρόκειται για μία αλλαγή η οποία κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο, καθώς όλοι οι παραπάνω ηγέτες, σύμφωνα με την ανάλυση, βλέπουν τη διεθνή πολιτική και τις συναινέσεις ανταγωνιστικά σε σχέση με τα εθνικά συμφέροντα.

O δημοκρατικός εθνισμός, μέχρι σήμερα, είχε αναφορές σε οικουμενικές αξίες, όπως η ελευθερία και η ισότητα, σε αντίθεση με τον νέο εθνικισμό, ο οποίος είναι οπισθοδρομικός, επιθετικός και νοσταλγικός, μοιάζοντας με εκείνον που οδήγησε τον πλανήτη δύο φορές σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Ο Economist εκτιμά ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα απομακρυνθεί από την εμβληματική υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε θεσμούς που εδράζονται σε οικουμενικές αξίες, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και αυτό, υπογραμμίζει, σε μία περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν απορρίπτει τις οικουμενικές, πολιτικά φιλελεύθερες αξίες προς όφελος ενός μείγματος σλαβικής παράδοσης και ορθόδοξου χριστιανισμού, ενώ το ΚΚ Κίνας φτάνει να προσπαθεί να συγκρατήσει τον κινεζικό εθνικισμό τον οποίο το ίδιο «άναψε» από τη δεκαετία του ’90 και ο οποίος είναι έξαλλος και γεμάτος σχέδια για εκδίκηση και επέκταση στην Ασία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.