Έτοιμη να στείλει ευρωπαϊκό στρατό στη Λιβύη η ΕΕ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε πως το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκού στρατού στη Λιβύη, είναι ήδη ειλημμένη απόφαση.

Oπως δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», «εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της ΕΕ».

«Στην ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατέστη πολύ σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε αναφερόμενος στη Λιβύη ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, o oποίος ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Εθνη να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη είναι αναποτελεσματικό, κανείς δεν ελέγχει εκεί οτιδήποτε» είπε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε μεν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε όμως ότι «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν τουλάχιστον να προετοιμάσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εχθρικών μερών στη Λιβύη.

Αυτή είναι μια δυνητικά καλή είδηση για τον λαό της Λιβύης, αλλά δεν είναι απαραίτητα η επιβεβαίωση της μεγάλης επιρροής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επομένως, είναι σημαντικό η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα σε αυτή τη διαδικασία» κατέληξε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.