Φρίκη στη Συρία: Τουλάχιστον 100 νεκροί από επίθεση με drone σε τελετή αποφοίτησης μαθητών

Τα φορτωμένα με εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν στόχο μια τελετή αποφοίτησης στην οποία συμμετείχαν οικογένειες μαθητών, ενά ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Ο στρατός κατηγόρησε «τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από γνωστές διεθνείς δυνάμεις»

Δεν υπήρξε καμία ανάληψη ευθύνης από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές που πολεμούν την κυβέρνηση στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας. Η επίθεση με drone πιστεύεται ότι εξαπολύθηκε από περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση βορειοδυτικά της Χομς. Αργότερα, οι πρώτοι ανταποκριτές από τα Λευκά Κράνη ανέφεραν ότι πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε κυβερνητικές επιδρομές πυροβολικού και πυραύλων σε πολλές πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά στο προπύργιο της αντιπολίτευσης στην επαρχία Ιντλίμπ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, Sana, επικαλέστηκε δήλωση της Γενικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων που ανέφερε ότι πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μετέφεραν εκρηκτικά στόχευσαν τη στρατιωτική ακαδημία της Χομς αμέσως μετά το τέλος της απογευματινής τελετής αποφοίτησης.

Η δήλωση ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις «θεωρούν αυτή την ενέργεια εγκληματική πράξη άνευ προηγουμένου και επιβεβαιώνουν ότι θα απαντήσουν με πλήρη ισχύ και αποφασιστικότητα σε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες όπου κι αν βρίσκονται».

Αργότερα, το πρακτορείο επικαλέστηκε τον υπουργό Υγείας Χασάν αλ-Γκαμπάς που είπε ότι η επίθεση είχε τραυματίσει περισσότερους από 200 ανθρώπους και ότι μεταξύ των νεκρών ήταν έξι γυναίκες και έξι παιδιά.

Ένα βίντεο μετά την επίθεση δείχνει δεκάδες θύματα και τους συγγενείς τους να ουρλιάζουν για βοήθεια μέσα σε ένα μεγάλο, περιφραγμένο χώρο παρελάσεων. Στο βάθος ακούγονται και πυροβολισμοί. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας της Συρίας παρευρέθηκε στην τελετή αποφοίτησης αλλά έφυγε λίγα λεπτά πριν την επίθεση.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε όταν ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατέστρεψε βίαια τις ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2011. Περίπου 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά, ενώ άλλα 6 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο στο εξωτερικό.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, χαρακτήρισε την επίθεση στην ακαδημία «φρικτή» και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση». «Όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών», είπε

«Οι σημερινές εξελίξεις υπογραμμίζουν περαιτέρω ότι το status quo στη Συρία είναι μη βιώσιμο και ότι, ελλείψει μιας ουσιαστικής πολιτικής διαδρομής… Φοβάμαι ότι θα δούμε μόνο περαιτέρω επιδείνωση, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης ασφαλείας» πρόσθεσε.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη στη Συρία την Πέμπτη (5/10), τουλάχιστον 10 άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν σε επιδρομές τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους της βορειοανατολικής Συρίας, μετά τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν Κούρδοι μαχητές.

Στοχοποιήθηκαν 17 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που συνδέονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, καθώς και ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Qamishli κοντά στη Χασάκα και ένα κοίτασμα πετρελαίου.

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε επίσης ένα ένοπλο τουρκικό drone που επιχειρούσε κοντά στα στρατεύματά του στη Συρία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.