Η εκλογή Κουρτς χαρίζει δημοσκοπική πρωτιά στο Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα

Με τον νέο αρχηγό του, τον 31χρονο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, το – συγκυβερνών με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας (SPÖ) – κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) φέρεται να έχει σημαντικό προβάδισμα και να κατακτά την πρώτη θέση στις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, καταδεικνύουν δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Στην πρώτη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard, το ÖVP προηγείται με ποσοστό 33% και διαφορά επτά μονάδων από το SPÖ (26%), το οποίο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, με καγκελάριο τον Κρίστιαν Κερν, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ), το οποίο εμφανιζόταν εδώ και πάνω από έναν χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30%, περιορίζεται πλέον στο 24%.

Ακολουθούν «Οι Πράσινοι», με ποσοστό 9%, ενώ μόλις 4% συγκεντρώνει το κεντρώο φιλελεύθερο κόμμα NEOS («Νέα Αυστρία»), το οποίο σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις και πριν από την ανάδειξη του Σεμπάστιαν Κουρτς στην ηγεσία του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος εμφανιζόταν με διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές. Η εκ νέου είσοδος του στη Βουλή φαίνεται δύσκολη, αφού ισχύει όριο 4%.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση, του εβδομαδιαίου πολιτικοοικονομικού περιοδικού Profil, το ÖVP εμφανίζεται να συγκεντρώνει 32%, το SPÖ 28%, το FPÖ 25%, οι Πράσινοι 8% και το NEOS 5%.

Στην ίδια δημοσκόπηση του Profil, στο ερώτημα της υποθετικής απευθείας εκλογής του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς συγκεντρώνει το 35% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και ο νυν Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν το 32%.

Ακολουθούν, με ποσοστό 13%, ο αρχηγός του Κόμματος του Κόμματος Ελευθερίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (2%), η επικεφαλής των υποψηφίων των Πράσινων Ουλρίκε Λούνατσεκ και ο αρχηγός του NEOS Γκέραλντ Στρολτς με ποσοστό επίσης 2%.

Η ομόφωνη εκλογή από την διοικούσα επιτροπή του κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς σε νέο αρχηγό του ÖVP, στις 14 Μαΐου, την οποία θα επικυρώσει το έκτακτο κομματικό συνέδριο το ερχόμενο Σάββατο 1η Ιουλίου, ανέτρεψε ριζικά το πολιτικό σκηνικό στην Αυστρία, καθώς ο ίδιος, αμέσως μετά την εκλογή του, κατήγγειλε τον έως τώρα κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματός του με την Κεντροαριστερά, ζητώντας διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.