Ινδία και Πακιστάν πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά

Σε αχαρτογράφητα ύδατα πλέουν Ινδία και Πακιστάν, αφότου αμφότερες οι χώρες ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέρριψαν μαχητικά η μία της άλλης. Καθώς για πρώτη φορά δύο πυρηνικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις από αέρος, οι δύο χώρες καλούνται να ρίξουν τώρα τους τόνους προτού η κατάσταση βγει εντελώς εκτός ελέγχου με ολέθριες και για τις δύο συνέπειες.

Ήδη το πρώτο βήμα έκανε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν, ο οποίος κάλεσε την Ινδία σε διάλογο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει «η λογική», προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι οι πόλεμοι οφείλονται σε κακούς υπολογισμούς. Το ερώτημά μου είναι: με δεδομένα τα όπλα που διαθέτουμε μπορούμε να επιτρέψουμε τον παραμικρό λάθος υπολογισμό;», δήλωσε ο Χαν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αναφερόμενος στο πυρηνικό οπλοστάσιο των δύο χωρών.

Το Πακιστάν ωστόσο ήταν εκείνο που σήμερα το πρωί ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά, μία ημέρα αφότου η Ινδία είχε ανακοινώσει από την πλευρά της ότι διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα σε «τρομοκρατικά στρατόπεδα» στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πακιστανικού στρατού, τον στρατηγό Ασίφ Γκάφουρ, το ένα αεροπλάνο έπεσε σε πακιστανικό έδαφος ενώ το άλλο σε ινδικό. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε επίσης ότι το Πακιστάν θα κλείσει τον εναέριο χώρο του «μέχρι νεωτέρας». Σε κάθε περίπτωση, ο Γκάφουρ τόνισε από την αρχή ότι το Πακιστάν «δεν επιθυμεί να πάει σε πόλεμο» με την Ινδία και ανακοίνωσε επί τούτου ότι ο ένας Ινδός πιλότος διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Η κατάσταση άρχισε να περιπλέκεται λίγο αργότερα, όταν η Ινδία υποστήριξε από την πλευρά της μία διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, ότι δηλαδή αντέδρασε στην επίθεση του Πακιστάν καταρρίπτοντας και εκείνη ένα πακιστανικό αεροσκάφος στο Κασμίρ.

«Στρατιώτες στο έδαφος είδαν το πακιστανικό αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό στην πακιστανική πλευρά. Σε αυτή την επιχείρηση δυστυχώς χάσαμε ένα Mig-21. Ο πιλότος χάθηκε στη μάχη. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον κρατά. Ελέγχουμε τις πληροφορίες», δήλωσε ο Ραβίς Κουμάρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας.

Οι σχέσεις των χωρών δοκιμάζονται εκ νέου έπειτα και από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ, στις 14 Φεβρουαρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότερα από 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας. Οι ινδικές επιδρομές είχαν στόχο το στρατόπεδο εκπαίδευσης της ισλαμιστικής οργάνωσης η οποία ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Το Πακιστάν επιχείρησε αρχικά να υποβαθμίσει τις επιθέσεις υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα και τονίζοντας το έθνος «δεν πρέπει να ανησυχεί» γι’ αυτή την ινδική ενέργεια, διότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «εντελώς έτοιμες να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια».

Ινδία και Πακιστάν διεκδικούν το Κασμίρ, αλλά έχουν υπό τον έλεγχο τους μέρη μόνο της περιοχής. Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους μετά την ανεξαρτησία από τη Βρετανία, το 1947.

Η μόνιμη ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχει οδηγήσει και τις δύο χώρες να αναπτύξουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα. Μόνιμη αιτία σύγκρουσης υπήρξε το διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.