Ιράν: Ανώτατος ηγέτης και πρόεδρος απορρίπτουν αναδιαπραγμάτευση της «πυρηνικής» συμφωνίας

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η χώρα του με τις παγκόσμιες δυνάμεις, μετά την προειδοποίηση του κ. Τραμπ ότι εξετάζει κατά πόσον η συμφωνία που υπογράφτηκε από τον προκάτοχό του εξυπηρετεί τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τη συμφωνία «όνειδος» κατά την πρώτη ομιλία που εκφώνησε στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.
«Υπήρξε κάποια συζήτηση από κάποιους ανθρώπους ότι η πυρηνική συμφωνία δεν είναι πολύ κακή αλλά δεν πρέπει να παραμείνει ως έχει. Είναι μια συμφωνία που είναι καλή αλλά θα πρέπει να καθήσουμε κάτω ξανά και να συζητήσουμε για να δούμε αν μπορεί να βελτιωθεί. Έχει ελαττώματα, μπορούμε να τα διορθώσουμε», είπε ο Ιρανός πρόεδρος.

«Τους ειπώθηκε από εμάς σαφώς και οριστικά ότι η πυρηνική συμφωνία δεν μπορεί να τύχει νέας διαπραγμάτευσης», είπε σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στην Τεχεράνη και μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση μετά την επιστροφή του από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τη συμφωνία, την οποία ενέκρινε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα από κοινού με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά δεν είπε τι έχει αποφασίσει.

Χαμενεΐ: Παράλογη και απειλητική ομιλία Τραμπ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, πρώτος πολίτης και ανώτατη αρχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επέκρινε επίσης τον Τραμπ στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τη Συνέλευση των Ειδικών, σώμα που έχει επιφορτιστεί με την επιλογή του επόμενου ανώτατου ηγέτη.

«Η παράλογη και εξαιρετικά απειλητική, προσβλητική και μπερδεμένη ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με τη γλώσσα του κάουμποϊ και του γκάνγκστερ εξηγείται από το μίσος» και την «ανικανότητα των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης που δεν έχουν μυαλό», είπε, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

«Τα λόγια του Αμερικανού προέδρου δεν περιποιούν τιμή στο αμερικανικό έθνος και η ελίτ της χώρας αυτής πρέπει να αισθάνεται ντροπή που έχει έναν τέτοιο πρόεδρο και για τα σχόλιά του», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο αγιατολάχ σημείωσε ότι το «μίσος» των Αμερικανών ηγετών απέναντι στο Ιράν οφείλεται στην «παρουσία και την επιρροή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή που έχει οδηγήσει σε αποτυχία τις αμερικανικές και ισραηλινές συνωμοσίες» στην περιοχή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.