Ιταλία: Έκλεισε η εκλογική συμμαχία Κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι – εθνικιστικής Δεξιάς

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής της κεντροδεξιάς Forza Italia Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπέγραψε πολιτική συμφωνία με δύο κόμματα της εθνικιστικής, αντιμεταναστευτικής Δεξιάς για εκλογική συμμαχία εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Μόλις υπέγραψα με τον Ματέο Σαλβίνι και την Τζόρτζια Μελόνι το εκλογικό πρόγραμμα της Κεντροδεξιάς. Μαζί θα νικήσουμε!», έγραψε ο Ιταλός μεγιστάνας κάτω από φωτογραφία όπου εμφανίζεται στο πλευρό του επικεφαλής της αντιμεταναστευτικής προσκείμενης στο Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι και της προέδρου του εθνικιστικού υπερσυντηρητικού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» Τζόρτζια Μελόνι.

Το περιεχόμενο του εκλογικού προγράμματος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά προβλέπει την θέσπιση ενός «flat tax», ενιαίου φόρου εισοδήματος, ύψους 23% και την κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, του νόμου Φορνέρο του 2011, ο οποίος αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης.

Ο Σίλβιο Μπελρουσκόνι, αρχικά επιφυλακτικός απέναντι στην κατάργηση του νόμου Φορνέρο, η οποία είναι πιθανόν να κοστίσει δεκάδες δισ. ευρώ, τελικά αναγκάσθηκε να ενδώσει στις απαιτήσεις των συμμάχων του.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη το βράδυ της Πέμπτης, δεν απάλειψε όλα τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στην Forza Italia, που εκπροσωπεί την μετριοπαθή, φιλοευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και τα δύο άλλα κόμματα, που εκπροσωπούν την ριζοσπαστική, εθνικιστική Δεξιά.

Ο 81χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο 44χρονος Ματέο Σαλβίνι εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, σε περίπτωση νίκης. Ο επικεφαλής της Λέγκας διεκδικεί το πόστο εάν το κόμμα του ξεπεράσει σε αριθμό ψήφων την Forza Italia, ενώ ο Μπερλουσκόνι τον προορίζει για το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι έχει στον νου του κάποιον υποψήφιο για την πρωθυπουργία, αλλά δεν θέλει να τον αποκαλύψει.

Η συμμαχία της Κεντροδεξιάς βρίσκεται επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις με το 35% περίπου των ψήφων, ποσοστό που δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει στον συνασπισμό την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών του εκλογικού νόμου που υιοθετήθηκε πέρυσι και είναι ένα κοκτέιλ αναλογικού και πλειοψηφικού συστήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.