Ιταλία: Ενδεχόμενο ψήφου ανοχής των Δημοκρατικών σε κυβέρνηση «Πέντε Αστέρων»;

Στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) φαίνεται να αγνοούν τη γραμμή του απερχόμενου ηγέτη τους, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος απέκλεισε κάθε κυβερνητική συνεργασία και εκφράζονται υπέρ μιας συμφωνίας με το Κίνημα «Πέντε Αστέρια» (M5S), προκειμένου να μην υπάρξει μακρά περίοδος αστάθειας στην Ιταλία.

Το M5S, που προβάλλει εαυτόν ως αντίθετο στο κατεστημένο και έχει έντονες ευρωσκεπτικιστικές τάσεις, αναδείχθηκε ξεκάθαρα πρώτο κόμμα από τους Ιταλούς ψηφοφόρους, πλησιάζοντας το 33%, ωστόσο χρειάζεται συμμαχίες σε Βουλή και Γερουσία εάν επιθυμεί να ηγηθεί της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επικείμενη αποχώρησή του από τη θέση του γραμματέα του PD, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας με κόμματα που καταφέρονταν με σκληρές εκφράσεις κατά των Δημοκρατικών, όπως το M5S και η εθνικιστική δεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, πρώτη δύναμη εντός της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας.

Το PD κατρακύλησε στο 23%, όντας το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μετά το M5S, αλλά σαν Κεντροαριστερή Συμμαχία η τρίτη πολιτική δύναμη, μετά την Κεντροδεξιά και τα «Πέντε Αστέρια».

Ο κ. Ρέντσι χαρακτήρισε «Αστέρια» και Λέγκα ως «εξτρεμιστές».

Ο Μικέλε Εμιλιάνο, κυβερνήτης της περιφέρειας της Πουλία και κορυφαίο στέλεχος του PD, τόνισε ότι το κόμμα θα μπορούσε να προσφέρει «ψήφο ανοχής» σε μια κυβέρνηση του M5S.

Επέκρινε μάλιστα τον Μ. Ρέντσι για τη μη άμεση αποχώρησή του.

«Παραμένοντας γραμματέας μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση, θέλει να βάλει εμπόδια στο πολιτικό σύστημα», είπε ο κ. Εμιλιάνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.