Μαζικές συλλήψεις στην Ρωσία έπειτα από την φυλάκιση του Ναβάλνι

Σχεδόν 1.400 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλι, σύμφωνα με παρατηρητές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στη Μόσχα, η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές χτυπώντας τους με μπαστούνια.

Ο 44χρονος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης σε 3,5 χρόνια για παραβίαση των όρων αναστολής ποινής. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η υπόθεση κατασκευάστηκε.

Ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο μετά από θεραπεία στη Γερμανία, όπου ανέρρωσε όταν μεταφέρθηκε δηλητηριασμένος σε νοσοκομείο του Βερολίνου από το Oμσκ της Σιβηρίας. Ο Ναβάλνι κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πως διέταξε την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας «Νοβιτσόκ». Το Κρεμλίνο αρνείται τον ισχυρισμό.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασαν την δικαστική απόφαση της Τρίτης, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μόσχας μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Σύντομα ξέσπασαν βίαια επεισόδια στην πρωτεύουσα, με βίντεο να κυκλοφορούν στα κοινωνικά μέσα δείχνοντας την αστυνομία να χτυπά και να συλλαμβάνει όσους έβγαιναν για να υποστηρίξουν τον Ναβάλνι. Ένας δημοσιογράφος χτυπήθηκε στο κεφάλι με μπαστούνι από αστυνομικό.

Σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info, 1.116 άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη στη Μόσχα και 246 στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Άλλοι 15 άνθρωποι κρατήθηκαν σε μικρότερες ρωσικές πόλεις.

Οι αρχές δεν έχουν σχολιάσει τους αριθμούς που αναφέρθηκαν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.