Μαζική απεργία στη Γαλλία: Επεισόδια και δακρυγόνα στους δρόμους του Παρισιού

Επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στο πλαίσιο μιας μαζικής απεργίας σήμερα στη Γαλλία.

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εφόρμησε εναντίον διαδηλωτών, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους κι έσπασαν πολλές βιτρίνες, σε κοντινή απόσταση από την πλατεία της Δημοκρατίας, στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Εργαζόμενοι στον σιδηροδρομικό τομέα, δάσκαλοι και ιατρικό προσωπικό έδωσαν το παρόν σε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας, αποφασισμένοι να αναγκάσουν την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να αναδιαμορφώσει το γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις μετακινήσεις. Ήδη, περίπου το 90% των δρομολογίων των τραίνων έχουν ματαιωθεί, το μετρό του Παρισιού είναι κλειστό, εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί ενώ η πλειοψηφία των σχολείων παραμένουν κλειστά.

Με ανακοίνωσή τους τα κίτρινα γιλέκα σημείωσαν ότι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανιέρ να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που σημειωθούν βίαια επεισόδια, τότε οι αρχές θα προχωρήσουν σε συλλήψεις άμεσα.

Αγκάθι το συνταξιοδοτικό
Οι κινητοποιήσεις γίνονται ως απάντηση στην πρόθεση του Μακρόν να συγχωνευτούν τα 42 συνταξιοδοτικά συστήματα που υπάρχουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα.

Το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Με το νέο σύστημα θα υπάρχουν «πόντοι», ως ανταμοιβή για τους εργαζόμενους για κάθε εργάσιμη μέρα, βάσει των οποίων θα καθορίζεται η μελλοντική τους σύνταξη.