«Με ρώτησε αν θέλω σύντομο ή όμορφο θάνατο»

Τη φρικαλεότητα του πολέμου αποκαλύπτει ένας Βρετανός που βρέθηκε αιχμάλωτος στα χέρια Ρώσων στρατιωτών για 5 μήνες, όταν συνελήφθη στην Ουκρανία, φτάνοντας λίγο πριν τον θάνατο. Ο 28χρονος Έιντεν Άσλιν επέστρεψε σπίτι του πριν λίγες ημέρες και οι περιγραφές του σοκάρουν.

«Ένας Ρώσος γονάτισε μπροστά μου όσο κάπνιζε και με ρώτησε αν ξέρω ποιος είναι. Όταν του απάντησα όχι, μου είπε “είμαι ο θάνατός σου”», αποκαλύπτει στη Sun ο Βρετανός για τις μέρες που ήταν αιχμάλωτος από τους Ρώσους στην Ουκρανία. «Πίστευα ότι δεν θα βγω από εκεί μέσα ζωντανός», πρόσθεσε ο 28χρονος.

Ο Βρετανός στρατιώτης ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τους Ρώσους και για 5 μήνες υπέστη βασανιστήρια και εκμετάλλευση με αποκορύφωμα την καταδίκη του σε θάνατο μετά από μια δίκη-παρωδία στο ρωσοκρατούμενο Ντονέτσκ.

Περιέγραψε ότι ο Ρώσος απαγωγέας τον μαχαίρωσε, λέγοντας στη Sun ότι μετά τον ρώτησε «θες έναν σύντομο ή έναν όμορφο θάνατο;». Ο Έιντεν του απάντησε «σύντομο θάνατο» και τότε ο Ρώσος χαμογέλασε ειρωνικά και του είπε «όχι… θα έχεις έναν όμορφο θάνατο και θα φροντίσω εγώ για αυτό».

«Δεν μπορούσα να κλάψω»

Ο Έιντεν και το τάγμα του αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους στη Μαριούπολη, μετά από πολλές σφοδρές μάχες. Αφού τελείωσαν οι προμήθειές τους, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και συνελήφθησαν.

Τότε, τηλεφώνησε στη μητέρα του και στην κοπέλα του, λέγοντάς τους «ό,τι και να γίνει, θα σας ξαναδώ από κοντά».

Όμως, ο ίδιος δηλώνει στη Sun ότι δεν ένιωθε τόσο σίγουρος. «Δεν μπορούσα καν να κλάψω. Ήθελα, ειδικά αφότου καταδικάστηκα σε θάνατο αλλά δεν γινόταν. Ήταν ζήτημα επιβίωσης. Η ζωή σου είναι στα χέρια αυτών των ανθρώπων και κάνεις ό,τι σου λένε ή υποφέρεις τις συνέπειες».

«Παρά όλα όσα περάσαμε, ήξερα ότι αργά ή γρήγορα θα βλέπαμε φως στο τέλος του τούνελ και ότι θα επέστρεφα για να δω την Νταϊάν και την οικογένειά μου», δηλώνει ο 28χρονος.

Ο Έιντεν αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη Τετάρτη (21.9.2022) μαζί με άλλους 4 στρατιώτες. Για την απελευθέρωσή τους μεσολάβησε ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι και μεγιστάνας, Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.