Ο Μακρόν δίνει τον λόγο στους Γάλλους

Ο μεγάλος εθνικός διάλογος άρχισε. Την έναρξη σήμανε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν από την Γκραν Μπουρτερούλντ, μία μικρή πόλη της Νορμανδίας, ενώπιον περίπου 600 δημάρχων. Στο δεύτερο σκέλος της απάντησής του στην κρίση των «κίτρινων γιλέκων», ο Γάλλος πρόεδρος θα δώσει τον λόγο στους Γάλλους για δύο μήνες.

Επί τάπητος τίθενται τέσσερα βασικά ζητήματα: φορολογία, περιβάλλον, μεταρρύθμιση των θεσμών και υπηκοότητα. Ο διάλογος θα διεξαχθεί μέσω Διαδικτύου και σε δημοτικά συμβούλια σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Τα αποτελέσματα του διαλόγου – θεωρητικά τουλάχιστον – θα αξιοποιηθούν στη διαμόρφωση της πολιτικής της κυβέρνησης κατά το δεύτερο μισό της θητείας του Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η εθνική συζήτηση αποτέλεσε τη δεύτερη μεγάλη υπόσχεση του Γάλλου προέδρου τον Δεκέμβριο, προκειμένου να καταλαγιάσει την οργή των «κίτρινων γιλέκων». Αναγνωρίζοντας το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί, ο Μακρόν δεσμεύτηκε επίσης σε μία σειρά μέτρων – από την αύξηση του κατώτατου μισθού έως την απόσυρση της φορολογίας στα καύσιμα, που έβγαλε τους Γάλλους στους δρόμους.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας αυτής της γαλλικής κυβέρνησης βλέπουν στον εθνικό διάλογο μία όντως ειλικρινή και πρωτότυπη προσπάθεια να δοθεί νέα πνοή στη δημοκρατία. Οι αντίπαλοι του Μακρόν ωστόσο θεωρούν ότι πρόκειται για έναν κυνικό ελιγμό, με σκοπό να κερδίσει χρόνο εν όψει των ευρωεκλογών.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και κυρίως τη οργή των Γάλλων σκοπεύει να εκμεταλλευτεί η Μαρίν Λεπέν. Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς κάλεσε την Κυριακή τα χιλιάδες μέλη του κινήματος να δώσουν στην ψήφο του Μαΐου χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την πολιτική του Μακρόν, ευελπιστώντας να δημιουργήσει μία ρεπλίκα των εκλογών του 2017.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.