Ομάδα Βίσεγκραντ: Απαράδεκτη η μίνι Σύνοδος για το μεταναστευτικό

Απαράδεκτη χαρακτήρισαν τα κράτη μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) τη μίνι ευρωπαϊκή Σύνοδο για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που οργανώνεται στις Βρυξέλλες την Κυριακή, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Η Σύνοδος ερμηνεύεται από πολλούς ως μια επίδειξη συμπαράστασης στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματιές Μοραβιέτσκι μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στη Βουδαπέστη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επισήμανε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή βιασύνη» πρόσθεσε.

Επεσήμανε, δε, ότι οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ και η Αυστρία συμφώνησαν υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ του να οδηγούνται οι μετανάστες εκτός των συνόρων της Ε.Ε.

Η ομάδα V4 συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό και θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ο κ. Κουρτς είναι ο μόνος από τους πέντε ηγέτες που παρίσταντο σήμερα στη συνάντηση, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μίνι Σύνοδο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.