Πώς το Ισραήλ εξασφάλισε περισσότερα εμβόλια από όσα μπορεί να χρησιμοποιήσει

Την περασμένη χρονιά το Ισραήλ συναγωνίστηκε με πολύ μεγαλύτερες χώρες για να εξασφαλίσει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού από παγκόσμιους παραγωγούς. Σήμερα η χώρα προηγείται σημαντικά στην κούρσα των εμβολιασμών έχοντας εμβολιάσει πάνω από το 40% του πληθυσμού της.

Πώς μπόρεσε επομένως η χώρα με πληθυσμό εννιά εκατομμύρια να πείσει τις φαρμακευτικές εταιρίες να την προμηθεύσουν με τα πολυπόθητα εμβόλια; Η απάντηση, υποστηρίζουν οι Financial Times, βρίσκεται στις 17 συνομιλίες που είχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά με τον πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Υγείας της χώρας Γιούλι Έντελσταϊν.

Οι δύο Ισραηλινοί υποσχέθηκαν να υλοποιήσουν μία από τις ταχύτερες προσπάθειες εμβολιασμού στον κόσμο και να μοιραστούν τα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπό της στην πανδημία, με μόνη προϋπόθεση να υπάρχουν αρκετές προμήθειες και ο εφοδιασμός να γίνεται αδιάκοπα, χωρίς εμπόδια ή καθυστερήσεις. Η Pfizer συμφώνησε και οι παραδόσεις ξεκίνησαν στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Η εταιρεία θα είναι σε θέση να καυχηθεί για αυτήν, να αποκομίσει κέρδη από αυτήν και να τη δημοσιοποιήσει», δήλωσε ο κ. Έντελσταϊν, σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Χωρίς αυτό, οποιαδήποτε εταιρεία δεν θα κοίταζε καν προς εμάς – θα έψαχναν αγορές εκατό φορές μεγαλύτερες σε μέγεθος», πρόσθεσε.

Με τόσες παραδόσεις, το Ισραήλ μέχρι τον Μάρτιο θα εμφανίσει πλεόνασμα εμβολίων τα οποία συγκεντρώνονται από τους τρεις βασικούς παραγωγούς .

Ήδη με βάση την συμφωνία με την Pfizer , η χώρα παραλαμβάνει πολλά φορτία εμβολίων των BioNTech / Pfizer σχεδόν κάθε Κυριακή στο Τελ Αβίβ. Την ώρα που άλλες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και καθυστερήσεις παραδόσεων, το Ισραήλ προχωράει απρόσκοπτα τους εμβολιασμούς έχοντας εμβολιάσει περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια πολίτες. Παράλληλα, και η δεύτερη δόση του εμβολίου έχει χορηγηθεί σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια, κυρίως πολίτες άνω των 60 ετών.

«Εμβολιάζουμε με ρυθμό δέκα φορές πάνω από τον ρυθμό των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχόμενος ένα εκατομμύριο δόσεις μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. «Κανείς δεν έχει καταφέρει ό,τι έχουμε κάνεις εμείς», πρόσθεσε.

Η συμφωνία και η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα της εκστρατείας εμβολιασμού, ενίσχυσε την δημοφιλία του Νετανιάχου ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή στα τέλη Μαρτίου.

Έχει περιοδεύσει σε κέντρα εμβολιασμού, πήγε στις παραλαβές των εμβολίων στο αεροδρόμιο και έκανε το εμβόλιο εκφράζοντας την περηφάνιά του για την επιτυχία του στην εθνική προσπάθεια για τον εμβολιασμό, την οποία έχει ονομάσει «Επιστροφή στη Ζωή».

Οι παραδόσεις των δόσεων της Moderna θα αυξηθούν το Μάρτιο και εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca βρίσκονται επίσης καθ ‘οδόν. Μέχρι τότε το Ισραήλ σχεδιάζει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού του με το εμβόλιο της Pfizer. Τι θα κάνει το Ισραήλ με τις επιπλέον δόσεις δεν είναι ακόμη σαφές, σημείωσε ο κ. Έντελσταϊν. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι σύμμαχοι της ΕΕ, όπως η Κύπρος, έχουν ζητήσει από τον Νετανιάχου να τους προμηθεύσει με ένα αριθμό δόσεων, ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας το αρνήθηκε λέγοντας πως το Ισραήλ δεν θα καταπιαστεί με την εμπορία των επιπλέον εμβολίων.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετά για εμάς και, εάν υπάρχουν αρκετά, τότε θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους άμεσους γείτονές μας – το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ», εξήγησε. Η Παλαιστινιακή Αρχή περιμένει ακόμη τις δόσεις από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και ό,τι της αναλογεί από τον εμβληματικό μηχανισμό διασφάλισης δίκαιης διανομής των εμβολίων Covax.

Ήδη νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την ανοσοποίηση στο προσωπικό τους και στοιχεία για τις λοιμώξεις μεταξύ εκείνων που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση. Αυτά τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ακόμη και με τον γρήγορο ρυθμό εμβολιασμού του, η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο στο Ισραήλ.

Μελέτη για την ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 που έλαβαν το εμβόλιο, έδειξε μια άμεση πτώση τουλάχιστον 60% στις νέες λοιμώξεις, αλλά μια άλλη μελέτη στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα για τις νέες παραλλαγές που καθιστούν τους έφηβους έναν ανησυχητικό φορέα ταχείας μετάδοσης, διακινδυνεύοντας τους γονείς τους.