Πούτιν σε Μακρόν: Να αποφευχθούν απερίσκεπτες και επικίνδυνες ενέργειες στη Συρία

Τηλεφωνική επαφή είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους φέρεται να τόνισε στον Γάλλο ομόλογό του ότι η Δύση και πιο συγκεκριμένα η Γαλλία θα πρέπει να αποφύγουν «απερίσκεπτες και επικίνδυνες ενέργειες» στη Συρία.

Σε χαμηλότερους και μάλλον συμφιλιωτικούς τόνους, ο κ. Μακρόν, σύμφωνα με τη γαλλική Προεδρία, τόνισε ότι επιθυμεί «εντατικοποίηση» του διαλόγου με τη Ρωσία για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία.

ΗΠΑ, Γαλλία και Μ. Βρετανία φέρονται να ετοιμάζονται για κάποιου είδους στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ, σε απάντηση για φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, το προηγούμενο Σάββατο.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει «σκηνοθετημένη» την επίθεση, θεωρώντας ότι είχε ως στόχο να δικαιολογήσει μια δυτική επέμβαση.

«Μέχρι και σε πόλεμο»

«Άμεση προτεραιότητά μας είναι να αποτρέψουμε τον κίνδυνο πολέμου», είχε τονίσει νωρίτερα ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπέζνια, την Πέμπτη. Κατηγόρησε δε την Ουάσινγκτον ότι θέτει τη διεθνή ειρήνη σε κίνδυνο και χαρακτήρισε την κατάσταση που διαμορφώνεται ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη».

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε δυστυχώς καμία πιθανότητα», ανέφερε ο Ρώσος διπλωμάτης, μετά την κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναφερόμενος σε «κίνδυνο κλιμάκωσης» λόγω της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στο συριακό έδαφος.

Υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, έχουν απειλήσει με κατάρριψη δυτικών πυραύλων και στοχοποίηση των σημείων εκτόξευσης, εάν απειληθούν Ρώσοι στρατιωτικοί που σταθμεύουν στη Συρία.

Η Ρωσία έχει ζητήσει νέα συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ εντός της Παρασκευής, για να συζητηθεί η πιθανή στρατιωτική δράση δυτικών χωρών στη Συρία.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων στη Δύση

Ο Λευκός Οίκος απαντά ότι συνεχίζει να αξιολογεί πληροφορίες και να συζητεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για το ποια θα είναι η απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO) ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ειδικοί εμπειρογνώμονές του ταξιδεύουν προς τη Συρία και θα αρχίσουν έρευνα για την υπόθεση το Σάββατο.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης, σωστικά συνεργεία και ιατρικές πηγές, από την επίθεση στην Ντούμα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι, ενώ ασθένησαν 500.

Μετά από έξι εβδομάδες σκληρής πολιορκίας και κατ’ εκτίμηση 1.700 άμαχους νεκρούς, οι δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από Ρωσία, Ιράν, λιβανική Χεζμπολάχ και σιιτικές πολιτοφυλακές, κατέλαβε τον θύλακα της Ανατολικής Γούτα, που βρίσκεται στα πρόθυρα της Δαμασκού.

Την Πέμπτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν στα χέρια τους δείγματα αίματος και ούρων θυμάτων της επίθεσης στην Ντούμα, τα οποία εμφανίζονται θετικά στην παρουσία χλωρίου, αλλά και νευροτοξικού παράγοντα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.