Προσφέρουν κίνητρα στους πολίτες για να εμβολιαστούν -Από χρήματα μέχρι… ψητό σούβλας

Ολοι οι πολίτες της Σερβίας που έχουν εμβολιαστεί ή θα το πράξουν μέχρι την 31η Μαΐου θα λάβουν οικονομική βοήθεια 3.000 δηναρίων (25 ευρώ), ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αποφασίστηκε να δοθούν οικονομικά κίνητρα και να επιβραβευτούν όσοι εμβολιάζονται παρά να επιβληθούν μέτρα αποκλεισμών και διακρίσεων σε βάρος όσων συμπεριφέρονται ανεύθυνα και αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό». Ο Βούτσιτς ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και απόφαση που θα στερεί δικαιώματα στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που αρνούνται να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εξετάζεται το μέτρο της μη καταβολής αποδοχών σε εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν νοσήσει από την Covid-19 και δεν είχαν εμβολιαστεί, κατά το διάστημα ισχύος της αναρρωτικής άδειας.

Η πολιτική ηγεσία στην Σερβία βλέποντας ότι έχει μειωθεί αισθητά το ενδιαφέρον των πολιτών για τον εμβολιασμό προσπαθεί με διάφορα κίνητρα, διευκολύνσεις, αυστηρές συστάσεις αλλά και προειδοποιήσεις να αναθερμάνει το ενδιαφέρον του κόσμου για το εμβόλιο. Εδώ και δέκα ημέρες περίπου, σε όλες τις μεγάλες πόλεις, το εμβόλιο για τον κορονοϊό χορηγείται χωρίς ραντεβού ενώ από σήμερα το μέτρο αυτό επεκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια. Κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να προσέλθει σε οποιοδήποτε εμβολιαστικό κέντρο και να λάβει το εμβόλιο που επιθυμεί επιλέγοντας ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα και που είναι: το Pfizer-BioNtech, το ρωσικό Sputnik-V, το AstraZeneca και το κινέζικο Sinopharm.

«Είναι καιρός να νικήσουμε αυτόν τον εχθρό»
Εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν παντού, σε κέντρα υγείας, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα ακόμη και σε ψητοπωλεία. Στη φημισμένη ψησταριά με την επωνυμία «Βιβλιοθήκη στου Μιλούτιν» που βρίσκεται στην πόλη Κραγκούγεβατς, στην κεντρική Σερβία το μενού εχθές, εκτός από ψητά σούβλας και τοπικά εδέσματα, είχε και εμβόλια. Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος Λιούμπινκα Ράσκοβιτς με την βοήθεια των δημοτικών υγειονομικών αρχών οργάνωσε τον εμβολιασμό των πελατών της με τα εμβόλια των Pfizer-BioNtech και της Sinopharm. Κάθε ένας που εμβολιαζόταν μπορούσε να γευτεί δωρεάν βοδινό σούβλας που σιγοψηνόταν επί 15 ώρες στον προαύλιο χώρο του καταστήματος, ή μία μερίδα γκούλας αγριόχοιρου.

«Ένα χρόνο τώρα ζούμε με τον φόβο του θανάτου, είναι καιρός να νικήσουμε αυτόν τον εχθρό και να αρχίσουμε να συναναστρεφόμαστε μεταξύ μας, να μπορούμε να αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλον, να χαιρόμαστε την ζωή, γι αυτό αποφασίσαμε και μείς να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας, παρέχοντας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, δωρεάν φαγητό στους εμβολιασθέντες», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Λιούμπινκα Ράσκοβιτς.

Τα εδέσματα της «Βιβλιοθήκης» γεύτηκαν επίσης και όσοι έσπευσαν να δώσουν αίμα, αφού ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό στην ψησταριά οργανώθηκε και εθελοντική αιμοδοσία κάτι που αποτελεί πλέον παράδοση μιας και κάθε χρόνο στο κατάστημα αυτό διοργανώνονται ανάλογες δράσεις. Όλοι όσοι επισκέφτηκαν εχθές την «Βιβλιοθήκη στου Μιλούτιν» έμειναν ευχαριστημένοι αφού μπόρεσαν να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Ικανοποιημένη έμεινε και η ιδιοκτήτρια της ψησταριάς αφού χάρη στην ανθρωπιστική της δράση εχθές συγκεντρώθηκαν 160 μονάδες αίματος και εμβολιάστηκαν 40 άνθρωποι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.