Συναγερμός για την παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού

427 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά και 47 νέους θανάτους από τον κοροναϊό ανακοίνωσαν οι αρχές της Κίνας, ανεβάζοντας σε 2.835 το σύνολο των θυμάτων και σχεδόν σε 80.000 τα κρούσματα. Ραγδαία η εξάπλωση και εκτός κινεζικών συνόρων, εντείνοντας τις ανησυχίες για πανδημία, καθώς οκτώ χώρες ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα κρούσματα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύσσει «πολύ υψηλό» συναγερμό.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής είχε καταγράψει 47 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό που προκαλεί επιδημία πνευμονίας, γεγονός το οποίο αύξησε σε 2.835 το σύνολο των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα από τον Δεκέμβριο.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε ακόμη ότι κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα 427 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκατό περισσότερα από τα 327 τα οποία επαληθεύτηκαν την Πέμπτη, γεγονός που αύξησε το σύνολό τους σε 79.251 στην ηπειρωτική Κίνα.

45 από τους νέους θανάτους καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης, ενώ στην πρωτεύουσά της, τη μεγαλούπολη Ουχάν, υπέκυψαν 37 ασθενείς, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή. Ένας ασθενής υπέκυψε στο Πεκίνο και ένας στην επαρχία Χενάν.

Κατά τις υγειονομικές αρχές, καταγράφηκαν επίσης ως χθες τα μεσάνυχτα 248 ύποπτα κρούσματα. Συνολικά τα ύποπτα κρούσματα ανέρχονται σε 1.418.

Παράλληλα χθες 2.885 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία αφού κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν, ενώ ο αριθμός των ασθενών που θεωρείται πως βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση μειώθηκε κατά 288, στους 7.664.

Συνολικά, 39.002 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα έχουν λάβει εξιτήριο.

Η Επιτροπή ανέφερε πως έχει καταγράψει 658.587 «στενές επαφές» φορέων του κοροναϊού. Από αυτές, η ιατρική παρακολούθηση 10.193 ανθρώπων τερματίστηκε χθες Παρασκευή, ενώ απομένουν υπό παρακολούθηση 58.233 άνθρωποι.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής είχαν καταγραφεί 94 επιβεβαιωμένα κρούσματα και δύο θάνατοι στην αυτόνομη περιοχή του Χογκ Κογκ, 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μακάο και 34 κρούσματα και ένας θάνατος στην Ταϊβάν, που συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία που ανακοινώνει το Πεκίνο.

Η εξάπλωση του κοροναϊού ανά τον κόσμο

Η ταχύτητα εξάπλωσης του COVID-19 εντείνει τις ανησυχίες για πανδημία, με οκτώ χώρες να ανακοινώνουν χθες τα πρώτα περιστατικά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύσσει «πολύ υψηλό» συναγερμό.

Στην Ιταλία τέσσερις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 889 από 650 μία ημέρα πριν. Στη Γερμανία τα περιστατικά αυξήθηκαν σε 60 και το Βερολίνο να προειδοποιεί για τον κίνδυνο πανδημίας. 32 τα κρούσματα στην Ισπανία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

H Aυστραλία ανακοίνωσε χθες ότι θα απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους ξένους από το Ιράν, λόγω της κλιμάκωσης του κοροναϊόυ στην ισλαμική δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, το Ιράν ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων, καθώς ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 34 και 388 συνολικά κρούσματα.

Αύξηση των περιστατικών και στη Νότια Κορέα κατά 594, στα 2.931, με 17 θανάτους. Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, προειδοποιώντας για «κρίσιμη καμπή» στην καταπολέμηση του COVID-19.

H Nιγηρία ανακοίνωσε χθες το πρώτο περιστατικό στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ Λιθουανία, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν και Νέα Ζηλανδία ανέφεραν επίσης τα πρώτα κρούσματα. Δύο ακόμη κρούσματα σε Ρουμανία και δεύτερο στο Ισραήλ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.