Βερολίνο: Να διατηρηθεί η ενότητα της Ε.Ε. απέναντι στις ΗΠΑ στο θέμα των δασμών

Την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα τηης εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, στον απόηχο της απόφασης των Αμερικανών να παρατείνουν κατά ένα μήνα την εξαίρεση της Ε.Ε. από τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα.

Αν και η ΕΕ έχει ζητήσει μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς, υποστηρίζοντας ότι η παράταση κατά έναν μήνα προκαλεί αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη προσέγγισή τους στο θέμα αυτό. Μιλώντςα στον τηλεοπτικό σταθμό ARD ο κ. Αλτμάιερ υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση και θα πρέπει να απαιτήσει μία «δίκαιη λύση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών». Ερωτηθείς για το εάν θα ήταν ευκολότερο να βρεθεί μια κοινή στάση με τη Γαλλία ή να διαμορφωθεί μια προσφορά προς τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Τα και δύο είναι εξίσου δύσκολα».

Η προτεραιότητα για τη Γερμανία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, είναι να εξασφαλίσει μια ευρεία συμφωνία για μείωση των δασμών σε μια σειρά προϊόντων, κυρίως στη μεταποίηση. Από την άλλη η Γαλλία έχει δηλώσει ότι υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγή στους κλάδους χάλυβα και αλουμινίου και ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για να βρεθεί λύση στα θέματα αυτά. Επιμένει, ωστόσο, ότι μπορεί να το συζητήσει αυτό μόνο εάν έχει διαβεβαιώσεις πως η ΕΕ θα εξαιρεθεί μόνιμα από τη μονομερή αύξηση των δασμών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.