Βrexit: «Πράσινο φως» για παράταση υπό όρους από Τουσκ – Βερολίνο

Μια μικρή παράταση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι δυνατή, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αλλάξει.

Μια καθυστέρηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου δεν θα ήταν νομικά προβληματική, δήλωσε από την πλευρά του υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. που θα συζητήσουν μια ενδεχόμενη παράταση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε, ακόμη, πως η διαδικασία για την αναβολή του Brexit θα εξεταστεί αν δοθεί και το «πράσινο φως» από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη Συμφωνία Αποχώρησης.

Την ίδα ώρα ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, δήλωσε πως το σώμα θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα σχετικά με την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit.

Τη διεξαγωγή της συζήτησης ζήτησε ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ λέγοντας πως είναι ζωτικής σημασίας για το κοινοβούλιο να εξετάσει τους όρους της προτεινόμενης παράτασης της διαπραγματευτικής περιόδου για το Brexit.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως η συζήτηση θα αρχίσει σύντομα και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις ώρες.

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός αιτήθηκε μία μικρή αναβολή του Brexit, έως τις 30 Ιουνίου, όπως είχε διαρρεύσει από πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ από νωρίς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.