Η κλιματική αλλαγή μειώνει τα επίπεδα του τροποσφαιρικού οζόντος;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή, με τη μορφή ισχυρότερων θαλασσίων ανέμων ως αποτέλεσμα υψηλότερων θερμοκρασίων στο έδαφος, συμβάλλει στην μείωση της συχνότητας ημερών με υψηλή περιεκτικότητα όζοντος στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Τάλμποτ, καθηγητή ατμοσφαιρικής χημείας και επικεφαλής της έρευνας, η θεωρία της ομάδας επαληθεύτηκε στην περιοχή του Χιούστον και είναι πιθανό να ισχύει και για άλλες παράκτιες περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η μελέτη βασίστηκε σε μετρήσεις του όζοντος σε επίπεδο εδάφους που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια 23 χρόνων από την Επιτροπή για την Ποιότητα του Περιβάλλοντος του Τέξας. Τα μετεωρολογικά δεδομένα συλλέχθηκαν με τη σειρά τους από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η έρευνα ξεκίνησε όταν ο Τάλμποτ παρατήρησε πως μεταξύ 1990 και 2013 ο αριθμός των ημερών όπου τα επίπεδα όζοντος ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας μειώθηκε δραματικά.
Η ερευνητική ομάδα αρχικά απέκλεισε άλλους μετεωρολογικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η ηλιακή ακτινοβολία. Τελικά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χαμηλότερες μετρήσεις του όζοντος συνέπιπταν με τις ημέρες που η νότια ροή ανέμων ήταν ισχυρότερη, και συνειδητοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή, με τη μορφή υψηλότερων θερμοκρασιών εδάφους, ήταν υπεύθυνη για αυτό το φαινόμενο, καταστέλλοντας τη φωτοχημεία του όζοντος.
Οι θερμοκρασίες στην ξηρά αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι η θερμοκρασία στη θάλσσα σε ημερήσια χρονική κλίμακα, σύμφωνα με τον Τάλμποτ. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει πάνω από την ξηρά, διαχέεται ο πιο ψυχρός αέρας από τη θάλασσα, προκαλώντας διασπορά τόσο του όζοντος και των χημικών στοιχείων που ευνοούν τη δημιουργία του.
Οι εκπομπές των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τα καυσάερια των οχημάτων συνδυάζονται με τη θερμότητα και το φως του ήλιου παι παράγουν όζον σε επίπεδο εδάφους, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και άλλες παθήσεις. Η αύξηση του αριθμού των αυτοκίνητων της πόλης, όπως και η παρουσία διυλιστηρίων και πετροχημικών εγκαταστάσεων αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για το τροποσφαιρικό όζον στην περιοχή του Χιούστον.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.