Το αρχαίο είδος κροκόδειλου μήκους εννέα μέτρων και οι ομοιότητες με τον σημερινό απόγονό του

Ένας πρόδρομος του σύγχρονου κροκόδειλου που παραμόνευε σε παράκτια ύδατα και εκβολές ποταμών πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια, είχε μήκος 9.26 μέτρα από το ρύγχος μέχρι την ουρά, σύμφωνα με δημοσίευση διεθνούς ομάδας παλαιοντολόγων .
Η ερευνητική ομάδα με μέλη από έξι χώρες της Ευρώπης εξέτασε εκ νέου την ταξινόμηση των λεγόμενων κορκοδειλομόρφων (crocodylomorphs) του είδους Machimosaurus.
Εξετάζοντας απολιθώματα, απομεινάρια δοντιών και κομμάτια της κάτω γνάθου και του κρανίου που στεγάζονται σε μουσεία, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οικογένεια Machimosaurus περιλάμβανε τρία είδη στην Ευρώπη και ένα τέταρτο στην περιοχή της σημερινής Αιθιοπίας.
Το μικρότερο από τα τέσσερα είδη, ο ευρωπαϊκός Machimosaurus buffetauti, εκτιμάται πως είχε μήκος 5,8 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο είδος, ο Machimosaurus hugii, επίσης από την Ευρώπη, ήταν περίπου 50 τοις εκατό μεγαλύτερος από το μέγεθος του μακρύτερου κροκοδείλου της σύγχρονης εποχής με μήκος στα 9,26 μέτρα. Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν αξιόπιστα το μέγεθος του «μαχιμοσαύρου» της Αιθιοπίας.
Και τα τέσσερα είδη έζησαν κατά την Ύστερη Ιουράσιο, μία περίοδο πριν από περίπου 161 με 145 εκατομμύρια χρόνια, η οποία αποτέλεσε μία περίοδο αναπτυξιακής έκρηξης για την εξέλιξη των κροκοδειλομόρφων. Ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα τα τέσσερα είδη δεν ήταν ποτέ σύγχρονα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα.
Ο Machimosaurus τρεφόταν με θαλάσσιες χελώνες, κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά κυνηγώντας κατά κανόνα στις κοντινές ακτές, αρπάζοντας τα πιο διαθέσιμα θηράματα.
Η εξέλιξη του Machimosaurus εμφανίζει ομοιότητες με αυτή των σύγχρονων κροκοδείλων, των οποίων τα είδη αλμυρού νερού είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και καταλληλότερα για μεγαλύτερες περιοχές, σε σχέση με τα μικρότερα «ξαδέρφια» τους που ζουν κοντά στην ακτή ή σε φρέσκο ​​νερό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.