Ανακαλύφθηκε σπάνιο θηλαστικό που γεννά αυγά – Έλληνας επιστήμονας στις έρευνες

Σε μία σημαντική επιστημονική αποστολή στην Παπούα της Ινδονησίας που διήρκεσε δύο μήνες και γρήγορα ανακάλυψαν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα, συμμετείχε ο Μεταδιδακτορικός ερευνητής Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Λεωνίδας-Ρωμανός Νταβράνογλου.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η επιβίωση ενός παράξενου θηλαστικού που γεννά αυγά, το οποίο είχε χαθεί για εξήντα χρόνια. Αυτό το θηλαστικό που ανακαλύφθηκε ξανά, γνωστό ως έχιδνα του Attenborough, έχει φτερά σκαντζόχοιρου, ρύγχος μυρμηγκοφάγου και πόδια τυφλοπόντικα, σύμφωνα με βιολόγους που ηγήθηκαν της εξερεύνησης. Οι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία της ζωής αυτού του κρίσιμα απειλούμενου θηλαστικού, ελαφρώς μικρότερου από μια οικόσιτη γάτα, παραμένουν ένα πλήρες μυστήριο. Σύμφωνα με τον ερευνητή, για χρόνια η έχιδνα θεωρείτο εξαφανισμένη. Το μόνο προηγούμενο επιστημονικό αρχείο του είδους ήταν ένα δείγμα που συλλέχθηκε το 1961, συνεπώς είναι πραγματικά πολύτιμη η γνώση ότι εξακολουθεί να εμφανίζεται στα βουνά του Κύκλωπα.

Σε ένα δάσος στην κορυφή των βουνών του Κύκλωπα, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ένα ασυνήθιστο είδος γαρίδας που είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από κόκκους ρυζιού, ένα περίεργο πλάσμα που μπορεί να πηδήξει τρία έως τέσσερα πόδια στον αέρα για να ξεφύγει από τα αρπακτικά και που βρισκόταν παντού, συμπεριλαμβανομένων των δέντρων, των βρύων, των κορμών που σαπίζουν, ακόμη και κάτω από πέτρες, είπε ο Λεωνίδας-Ρωμανός Νταβράνογλου.

Μεγάλο μέρος των βουνών του Κύκλωπα είναι φυσικό καταφύγιο, αλλά τα γύρω τροπικά δάση απειλούνται από την αποψίλωση των δασών για τη γεωργία, την υλοτομία και την εξόρυξη, οπότε τέτοιες εξερευνήσεις αναμένεται να βοηθήσουν στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Νταβράνογλου είπε ότι από τις πιο σημαντικές εμπειρίες στη διάρκεια των δύο αυτών μηνών, ήταν η επαφή με τους ιθαγενείς, οι οποίοι, αν και δεν ήξεραν πού βρίσκεται η Ελλάδα, είπαν ότι έχουν ακουστά τον πολιτισμό μας και του πρόσφεραν το περισσότερο φαγητό από όλα τα μέλη της αποστολής.




Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.