G7: Απομόνωση των ΗΠΑ καθώς τα υπόλοιπα μέλη εκδίδουν δήλωση δέσμευσης για την κλιματική αλλαγή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποφασίσει εάν θα αποσυρθεί ή όχι από τη συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή εντός μιας εβδομάδας, όπως δήλωσε στο κλείσιμο της συνάντησης με τους ηγέτες της ομάδας G7 στην Ιταλία.

«Θα λάβω την τελική μου απόφαση για τη Συμφωνία του Παρισιού την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Τραμπ στο Twitter, λίγα λεπτά πριν από την κυκλοφορία ενός κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο οι έξι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών και η ΕΕ υποστήριζαν ομόφωνα τη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το έγγραφο σημειώνει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξετάζουν τη θέση τους σχετικά με τη συμφωνία, ενώ οι άλλοι ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την τήρηση της συμφωνίας του Παρισίου.

Η φετινή δήλωση έρχεται σε αντίθεση με την αντίστοιχη που εκδόθηκε κατά την περυσινή συνάντηση στην Ιαπωνία, αν και οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σημείωσαν ότι τηρούν όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν το προηγούμενο έτος.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα πάρει χρόνο για να σκεφτεί και οι άλλες χώρες το σημειώνουν», δήλωσε ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής, Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το 2015, με προεξέχουσα Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ οι επτά ηγέτες δεσμεύτηκαν για την πλήρη απεξάρτηση των οικονομιών τους από τον άνθρακα και τον σταδιακό τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων μέχρι τα τέλη του αιώνα. Η απομάκρυνση της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα δεν αναφέρθηκε στο φετινό έγγραφο, ενώ μία παρόμοια υπόσχεση που έγινε πριν από δύο χρόνια για τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων, και επαναλήφθηκε πέρυσι στην Ιαπωνία, αφαιρέθηκε επίσης από τη φετινή δήλωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.