Αμφίπολη: Άρθρο της USA Today για τις διαμάχες γύρω από το μνημείο

Η αμερικανική εφημερίδα παρακολουθεί την πορεία της ανασκαφής

Η αμερικανική εφημερίδα «USA Today» παρακολουθεί την πορεία της ανασκαφής στον τύμβο της Αμφίπολης, αλλά και την επίδραση που έχει αυτή στην ελληνική κοινωνία, κάνοντας – σε άρθρο της – αναδρομή στα γεγονότα.

Στα αρχαία χρόνια, σημειώνει το άρθρο, πέρασαν από την Αμφίπολη Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Πέρσες και Ρωμαίοι. Τώρα στρατιές από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αρχαιολόγους έχουν καταλάβει την μικρή πόλη της Αμφίπολης και τον σημαντικό τύμβο που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Για τους πολίτες, η ανακάλυψη από μόνη της είναι σημαντική. Τα πράγματα, βέβαια, δεν είναι τόσο αθώα και απλά, επισημαίνει το άρθρο, κάνοντας αναφορά σε τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή, ενώ έχουν επιστρατευτεί ακόμα και φωτογράφοι – παπαράτσι.

Εκτενής αναφορά γίνεται και στη δημόσια διαμάχη ανάμεσα στην προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, και την Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Όλγα Παλαγγιά, για το αν ο τύμβος είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός. Οι Καρυάτιδες, οι οποίες μαγεύουν τους πάντες με την ομορφιά τους, την ίδια στιγμή αποκτούν πολιτική χροιά. Από το άρθρο δεν απουσιάζουν οι αναφορές στους πολιτικούς, με ειδική μνεία στην επίσκεψη και φωτογράφηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Αμφίπολη, τον περασμένο μήνα.

Τέλος, στο άρθρο της «USA Today» φιλοξενείται και η άποψη του ομότιμου Καθηγητή Νομικής, Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος καταγράφει την ανησυχία του για τη φρενίτιδα σε σχέση με την ανασκαφή η οποία επισκιάζει την πραγματική αξία της σημαντικής αυτής ανακάλυψης. «Εάν όλα αυτά είναι σημαντικά ευρήματα, έχουν υπονομευτεί από όλο αυτό το θόρυβο», αναφέρει ο κ. Μεταξάς.

Να εξασφαλιστεί η σωστή υποστύλωση του τρίτου θαλάμου
Οι εντατικές εργασίες των αρχαιολόγων στην ανασκαφή συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αποχωμάτωση του δεύτερου θαλάμου. Η είσοδος της ανασκαφικής ομάδας στον τρίτο θάλαμο θα γίνει μέσω του θυρώματος που υπάρχει στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Αυτό το θύρωμα αποκαλύπτεται σιγά σιγά και όλοι ελπίζουν πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι δυνατές οι εργασίες στον επόμενο θάλαμο.

Το ζητούμενο είναι, μέσα στις επόμενες ημέρες, να εξασφαλιστεί η σωστή υποστύλωση του τρίτου θαλάμου, του οποίου ο θόλος είναι «σε κατάσταση οριακής ισορροπίας» σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, έτσι ώστε να μπορέσουν ο αρχαιολόγοι να δουν τι έχει τελικά προς την πλευρά του τέταρτου θυρώματος, αν είναι σκάλα ή ράμπα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.