Η Βασιλική Καρακώστα την Κυριακή στη Μακρινίτσα

Σ’ έναν αγαπημένο τόπο γεμάτο μνήμες από την εφηβική και νεανική της ηλικία, εμφανίζεται στις 24 Αυγούστου η Βασιλική Καρακώστα. Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, που έζησε για 10 χρόνια στο Βόλο όπου και ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά με δημοτικές και λαϊκές ορχήστρες όπως η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλο – από τότε που ήταν 16 χρονών-θα δώσει μια και μοναδική συναυλία την Κυριακή 24 Αυγούστου στην πλατεία Μακρυνίτσας.
Γι αυτή τη βραδιά η Βασιλική έχει ετοιμάσει κάτι πολύ ιδιαίτερο, ένα προσεγμένο πρόγραμμα με τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, αγαπημένα παραδοσιακά, καθώς και τραγούδια που έχει επιλέξει η ίδια με την υπογραφή μεγάλων δημιουργών. Η Βασιλική Καρακώστα αφιερώνει αυτή τη βραδιά στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τους καλεί όλους να λάβουν μέρος σ αυτή τη μοναδική συναυλία, που σ εκείνη ξυπνά μνήμες από τότε που τραγουδούσε στα πανηγύρια και έπαιρνε το βάπτισμα στην τέχνη του τραγουδιού. Να σημειώσουμε ότι η Βασιλική Καρακώστα σπούδασε στο Ωδείο Ν. Ιωνίας Βόλου πιάνο, βασικά θεωρητικά, φωνητική και βυζαντινή μουσική με υποτροφία.
Στη Μακρινίτσα η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα τραγουδήσει από το «Τζιβαέρι» και το «Τώρα τα πουλιά», ως τα «Μαύρα μάτια μαύρα φρύδια» του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και την ” Αστροπαλιά” τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ από τον πρώτο προσωπικό δίσκο της «Η σβούρα και άλλες ιστορίες» σε στίχους και μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου, για να απογειώσει στη συνέχεια με την ερμηνεία της τον «Κηπουρό» του Παύλου Παυλίδη και να περάσει στα «Επικίνδυνα» τραγούδια του δεύτερου προσωπικού της δίσκου του Κωνσταντίνου και της Λυδίας Μπουντούνη.
Σήμερα η Βασιλική Καρακώστα κινείται με άνεση σε διαφορετικά μεταξύ τους είδη, μπορεί με τη δωρική φωνή της να αναδεικνύει τα δημοτικά, παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια που αποτελούν το βίωμα της, αλλά και ηλεκτρικές συνθέσεις που γράφτηκαν ειδικά για εκείνη. Από τη μία το λαούτο, η γκάιντα και το βιολοντσέλο και από την άλλη η ηλεκτρική κιθάρα, το μπάσο και τα τύμπανα, με τη Βασιλική Καρακώστα να τα ενώνει αρμονικά με την ευαισθησία και τη δυναμική της ερμηνείας της.
Στις 24 Αυγούστου η Βασιλική Καρακώστα θα κάνει μια δυναμική επιστροφή στα μέρη που μεγάλωσε με τραγούδια από καρδιάς αφιερωμένα εξαιρετικά στο βουνό των Κενταύρων και τους κατοίκους του. «Μ αρέσει να μιλάω για την αγάπη που θα έρθει», λέει η Βασιλική, αλλά ο τόπος που μεγάλωσε είναι μια αγάπη που δεν προδίδει ποτέ…
Ας δούμε όμως τι έχουν πει μερικοί σημαντικοί άνθρωποι του τραγουδιού και όχι μόνο, που έχουν συνεργαστεί μαζί της:
Διονύσης Σαββόπουλος (τραγουδοποιός):
“Τέρας εργατικότητας στην πρόβα και με βαθιά ομαδική συνείδηση στο πάλκο. Η Βασιλική διαθέτει την ομορφιά και το ήθος της ελληνικής παιδείας και της τέχνης.
Φοίβος Δεληβοριάς (τραγουδοποιός):
“Αυτό που μ’ αρέσει στην Καρακώστα είναι πως είναι η μόνη στην ηλικία της που ασχολείται με την ερμηνεία του λαϊκού-δημοτικού ελληνικού τραγουδιού».
Ελένη Γκασούκα (σκηνοθέτης):
“Νομίζω ότι οι καλλιτέχνες οφείλουν να σπάνε τους κανόνες. Κάποιοι θέτουν όρια και κάποιοι τα ξεπερνούν. Σ’ αυτούς κατά τη δική μου άποψη ανήκει η Βασιλική Καρακώστα».
Νίκος Πορτοκάλογλου (τραγουδοποιός):
«Η Βασιλική δίνει στα παλιά τραγούδια ήχο σημερινό και στα σημερινά κάτι από τον παλιό. Αν προσθέσεις και την εκρηκτική μπάντα έχεις ένα πανηγύρι που έρχεται από το μέλλον. Είμαι περήφανος που της έδωσα τα πρώτα της τραγούδια”.
Βασιλική Καρακώστα βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Γλύφα Φθιώτιδας. Έζησε για 10 χρόνια στον Βόλο όπου και ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά με δημοτικές και λα’ι’κές ορχήστρες όπως η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου απο 16 χρονών.
* Φοίτησε στο Ωδείο Ν.Ιωνίας Βόλου πιάνο, βασικά θεωρητικά, φωνητική και βυζαντινή μουσική με υποτροφία.
Από το 2001 ζεί στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί σε πολυάριθμες παραστάσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως
* “Βαλκανικά ποδήλατα” και “Αχαρνής του Αριστοφάνη” του Διονύση Σαββόπουλου στο Ηρώδειο και σε θέατρα στην Ευρώπη Βαλκάνια και στην Ιαπωνία.
*Τραγούδησε δημοτικά τραγούδια με τον Πετρολούκα Χαλκιά την πρωτομαγιά του 2011 στο Terra Vibe.
*Συμμετείχε στο μέγαρο μουσικής Αθηνών στις “100 κιθάρες “ του Βαγγέλη Μπουντούνη όπου και κυκλοφορεί σε ηχογράφηση.
Aπό το 2008 πραγματοποιεί δικές της παραστάσεις σε undergroud μουσικές σκηνές της Αθήνας άλλα και σε όλη την Ελλάδα και σε καλοκαιρινές περιοδείες.
Τη Βασιλική Καρακώστα θα τη δούμε άλλοτε με κιθάρες ηλεκτρικές, μπάσο και τύμπανα, άλλοτε με λαούτα, βιολοντσέλα και γκάιντες, πάντα όμως να μεταφέρει με τη δωρική φωνή της τα βασικά, καλά κρυμμένα υλικά της καταγωγής της μέσα από τα βιώματά της που είναι τα δημοτικά και τα λαϊκά τραγούδια τα παραδοσιακά, αλλά και τα σύγχρονα όπως η ” Αστροπαλιά” τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ από τον πρώτο προσωπικό δίσκο της Βασιλικής σε στίχους και μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:
*Πρώτος προσωπικός δίσκος με τίτλο “Η Σβούρα και Άλλες Ιστορίες” από τη Sony Music σε τραγούδια του Νίκου Πορτοκάλογλου.
*Ακολουθεί ο δεύτερος προσωπικός δίσκος με τίτλο “Τα Επικίνδυνα” απο τη Sui Generis Music μια ποικιλόμορφη συλλογή με καινούργια τραγούδια του Κωνσταντίνου και της Λυδίας Μπουντούνη.
*Single 2014 Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ σε στίχους και μουσική του Παύλου Παυλίδη

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ:
*Soudtrack της ταινίας “Λουκουμάδες με μέλι” σε σκηνοθεσία της Όλγας Μαλέα.
* “1ΟΟ κιθάρες του Βαγγέλη Μπουντούνη και της Μάρως Ραζή “ ζωντανή ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
* ’’Αριστοφάνους Αχαρνής” του Διονύση Σαββόπουλου ζωντανή ηχογράφηση στο Ηρώδειο

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.