«Ιστορώντας και μαγειρεύοντας»

Η κανένα στη νέα εκπομπή της ΕΡT Βόλου

Η Μαρία Δημτρίου και αυτό το Σάββατο (9 με 10 το πρωί), -μέσα από τις συχνότητες της ΕΡT Βόλου (100,7 & 101,2 FM, http://webradio.ert.gr/volos/)- θα σας ταξιδέψει στη μαγευτική Κεϋλάνη (Σρι Λάνκα), για λογαριασμό της Κανέλας.

Η κανέλα δεν είναι το φρούτο ή το άνθος του δένδρου. Είναι ένας βλαστός, που ορθώνεται από το επιφανειακό ριζικό σύστημα του δένδρου και φθάνει μέχρι τα φυλλώματα του.

Η καλλιέργεια της κανέλας εισήχθη από την Ασία στην Αίγυπτο το 2000 π.Χ. Στις «Παροιμίες» (7:1718), αναφέρεται ότι το κρεβάτι του εραστή ήταν αρωματισμένο με μύρο, αλόη και κανέλα.

Στη Ρωμαϊκή εποχή η κανέλα χρησιμοποιούνταν σε νεκρικές τελετές και καίγονταν στις νεκρικές φωτιές ως αρωματικό.

Μέχρι τότε το εμπόριο της έφερνε πολύ χρήμα, σε όσους είχαν τον έλεγχο του μονοπωλίου της.
Στο τέλος του 15ου αιώνα οι Πορτογάλοι ανακάλυψαν τελικά την Κεϋλάνη και ανάμεσα στ΄ άλλα και την κανέλα και από τότε η κανέλα στοίχιζε και πολύ αίμα. Οι Πορτογάλοι προσεταιρίστηκαν την κάστα των Σαλαγκάμα, η οποία διέμενε στα παράλια του νησιού. Ένα αιώνα αργότερα Ολλανδικοί έμποροι φθάνουν στο νησί και προσεταιρίζονται το βασίλειο της Κάστας Κάντι, που διέμενε στην ενδοχώρα. Από τότε ξεκινά ένας αιματηρός εμφύλιος στο νησί, για πολλά χρόνια. Αργότερα εμπλέκονται και οι Βρετανοί αποικιοκράτες, που νικούν τους Ολλανδούς και το 1802 η Κεϋλάνη αναγνωρίζεται επίσημα ως “αποικία του στέμματος”. Ανεξάρτητο κράτος έγινε από 1948, με το όνομα Σρι Λάνκα (ευλογημένο νησί).

Η Μαρία Δημητρίου φτιάνει το γνωστό κέικ κανέλας, σπιτικό λικέρ, πως θα κάνουμε αρωματίσουμε το λάδι μας με κανέλα και εξηγεί τη σχέση της με τα κοκκινιστά. Συμβουλεύει, μάλιστα, να μην αγοράζουμε κινεζική κανέλα, γιατί περιέχει τοξική κουμαρίνη.

Η μουσική παραγωγός της εκπομπής Δέσποινα Τσούκα, «διδάσκει» την τοπική μουσική, που θυμίζει την ινδική μουσική, μιας που οι πρώτοι άποικοι της Κεϋλάνης ήρθαν από την Ινδική χερσόνησο πριν από 4000 χρόνια. Συνεργάτης της εκπομπής – όπως πάντα- ο Τάσος Χατζηγεωργίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.