Μια βόλτα στις Μηλιές του Πηλίου…

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας

Μια βόλτα στις πανέμορφες Μηλιές πραγματοποίησε πρόσφατα ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, στα πλαίσια της ανοιξιάτικης εξόρμησής του. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας χάρηκαν μια από τις ωραιότερες εκδρομές που μπορεί να απολαύσει κάποιος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το τρενάκι του Πηλίου, που ανηφορίζει αγκομαχώντας πάνω στις ράγες ανάμεσα στο μαγευτικό πηλιορείτικο τοπίο, τις τοξωτές γέφυρες και πανοραμική θέα των χωριών του δυτικού Πηλίου, μας χάρισε μια αξέχαστη διαδρομή από τα Άνω Λεχώνια ως στις Μηλιές. Άλλοι από μας τη θυμούνταν από τα παιδικά τους χρόνια, τότε που το τρενάκι εξυπηρετούσε τις μεταφορές και τις μετακινήσεις των ντόπιων και ο πατέρας ή ο αδελφός τους, που έφυγε από τους Σοφάδες για να δουλέψει στον ΟΣΕ, τους έπαιρνε μαζί του… Άλλοι, πάλι, απολάμβαναν τη διαδρομή για πρώτη φορά, αλλά με τη χαρά μικρού παιδιού… Έτσι, στο 1ο βαγόνι του «Μουντζούρη» η ατμόσφαιρα άλλαζε σιγά-σιγά και θύμιζε σχολική εκδρομή όπου… μαθητούδια κάθε ηλικίας τραγουδούσαν ανέμελα!
???????????????????????????????
Στη στάση, στην Άνω Γατζέα, η ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού του Πηλίου και να γνωρίσει από κοντά ό τι έχει σχέση με την καλλιέργεια της ελιάς. Έτσι τρυφερά έγινε η συνάντηση των Σοφαδιτών με την πρόσφατη ιστορία της δεύτερης πατρίδας τους, το λαϊκό πολιτισμό του Πηλίου και το τρενάκι του Εβαρίστο ντε Κίρικο, πού έδωσε μεγάλη ώθηση στο εμπόριο του Πηλίου στις αρχές του 20ού αιώνα.

Στις Μηλιές συνεχίστηκε το ταξίδι πίσω στο χρόνο: Στην ιστορική Βιβλιοθήκη ζωντάνεψαν με την ξενάγηση οι μεγάλες ιστορικές μορφές του χωριού, μορφές κληρικών που σημάδεψαν την πορεία του Γένους προς τη λευτεριά και την προκοπή: ο Άνθιμος Γαζής, ο Δανιήλ Φιλιππίδης και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς έδωσαν το βιος και την ψυχή τους, πριν και στη διάρκεια της επανάστασης του 1821, για να στήσουν την ονομαστή Σχολή των Μηλεών και την περίφημη βιβλιοθήκη που ήταν πραγματικό «Ψυχής Άκος» για τους τουρκοκρατούμενους Έλληνες. Ο τεράστιος όγκος παλαιών εκδόσεων, ο Άτλας και το λάβαρο της Επανάστασης συγκίνησαν, πραγματικά, τους επισκέπτες.

Μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό του ντόπιου λαϊκού πολιτισμού το τοπικό Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου, είναι ανοιχτό για το κοινό και τις Κυριακές. Μας υποδέχθηκε η προϊσταμένη κ. Ελένη Λαλιά, που πρόθυμα ξεδίπλωσε με γλαφυρό τρόπο τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του ντόπιου πληθυσμού, την παραδοσιακή οικοτεχνία και τα επαγγέλματα των ντόπιων, μέσα από παλιές φωτογραφίες και αντικείμενα.

Τελευταία στο πρόγραμμα της ξενάγησης αφήσαμε την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που, πραγματικά, μας εντυπωσίασε όλους. Ο ξεναγός μας, επίτροπος της εκκλησίας, μας περίμενε ως αργά το μεσημέρι για να μας ξεναγήσει στο ξεχωριστό εκκλησάκι που, κτισμένο γύρω στα 1600, στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, ήρθε στο φως πριν 30 χρόνια και αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα στα ευρωπαϊκά δεδομένα: Εξωτερικά έχει την όψη ενός κοινού πηλιορείτικου κτίσματος, όπου τίποτε δε θυμίζει εκκλησία, για «το φόβο των Ιουδαίων». Αλλά, εσωτερικά, είναι μια κομψότατη εκκλησία με τρούλους, πρωτότυπη αγιογράφηση και εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Εκείνο, όμως, που εκπλήσσει τον επισκέπτη είναι το ηχητικό και ηχομονωτικό σύστημα του ναού, βασισμένο σε πιθάρια που κτίστηκαν μέσα στη σκεπή και σε υπόγεια πηγάδια που κτίστηκαν κάτω από το πάτωμά της, ώστε εξωτερικά να μην ακούγεται τίποτα, ενώ εσωτερικά να υπάρχει τέλεια απόδοση του ήχου!

Μετά από την όμορφη αυτή συνάντηση με την ιστορία των Μηλεών, σε μια από τις όμορφες ταβέρνες του χωριού απολαύσαμε γευστικότατες πηλιορείτικες σπεσιαλιτέ και, αργά το απόγευμα, αφού χαρήκαμε το καφεδάκι μας στα Καλά Νερά, επιστρέψαμε στο Βόλο, με την ικανοποίηση που χαρίζει στον καθένα η γνήσια ψυχαγωγία, η επαφή με τη φύση και την ιστορία . Νιώσαμε, πραγματικά, τυχεροί που ζούμε σ΄ έναν τόσο όμορφο και χαρισματικό τόπο. Στην επιτυχία αυτής της μικρής αλλά τόσο ενδιαφέρουσας εκδρομής συνέβαλαν εξαιρετικά οι αρμόδιοι που, αν και Κυριακή, πρόθυμα μας δέχτηκαν και μας ξενάγησαν στο Μουσείο Ελιάς, στη Βιβλιοθήκη, στο Μουσείο και στο εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.

Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα
Πρόεδρος
Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.