Στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής στη Λάρισα οι Βλάχοι

Συμμετοχή της πολυφωνικής ομάδας του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου συμμετείχε με ιδιαίτερη χαρά και επιτυχία στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Τραγουδιού – Elato Folk Festival, που έλαβε χώρα το Σάββατο 4 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ. Το Elato Folk Festival ήταν μια γιορτή παραδοσιακής μουσικής, στην οποία συμμετείχαν πολυφωνικά γκρουπ, ορχήστρες και χορωδιακά σύνολα από τη Β. Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Β. Ήπειρο και την Αλβανία.

Ήταν μια άψογη και άρτια διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε από το Elato, το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας, την Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδας και τον Όμιλο για την Unesco Ν. Λάρισας. Σκοπός του Φεστιβάλ ήταν η προσπάθεια συστηματικής μελέτης και διάδοσης του συγκεκριμένου μουσικού είδους, το οποίο αποτελεί μία ιδιάζουσα μορφή τραγουδίσματος στον ελληνόφωνο μουσικό χάρτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στην εκδήλωση το βλαχόφωνο στοιχείο εκπροσωπήθηκε από οκταμελή πολυφωνική ομάδα του Συλλόγου μας, που τραγούδησε 6 βλάχικα τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή της Μοσχόπολης, αφού πρώτα προηγήθηκε ειδική αναφορά στην πόλη της Μοσχόπολης, που έφθασε κατά τον 17ο και 18ο αιώνα να είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό κέντρο των Βλάχων, ΄΄η Φλωρεντία των Βαλκανίων΄΄, η΄΄Νέα Αθήνα ΄΄ με την ίδρυση της Νέας Ακαδημίας και τη δημιουργία του δεύτερου τυπογραφείου στον χώρο του υπόδουλου ελληνισμού (μετά από αυτό της Κωνσταντινούπολης), το 1731, με πρωτοβουλία του ιερομόναχου Γαβριήλ Κωνσταντινίδη. Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσήλωση ο κόσμος παρακολούθησε την παρουσίαση της φορεσιάς του Συλλόγου μας, μοναδική στο είδος της, που δημιουργήθηκε με βάση μαρτυρίες, εικονογραφικό υλικό και ελάχιστα διασωθέντα στοιχεία, αλλά με μεράκι και υπομονή για την περιοχή της Μοσχόπολης.

Το κοινό καταχειροκρότησε την πολυφωνική μας ομάδα, που δημιουργήθηκε από το μεράκι και την αγάπη των μελών μας να εκφράσουν τη ξενιτιά, τον πόνο, τον πόλεμο, τον έρωτα ,τη φύση, χωρίς μουσικές γνώσεις, μόνο με τα αισθήματα, καθώς οι φωνές ξεσκίζονται, χωρίς καμία έγνοια να είναι “ωραίες”, εκφράζοντας ένα κοινό πάθος που έρχεται από πολύ μακριά. Συντελεστής αυτής της προσπάθειας ο κύριος Αθανάσιος Κουτίνας, άοκνος, φίλεργος, ακαταπόνητος, αγάπησε αυτό το εγχείρημα και προσφέρει τις γνώσεις του μέσα από τα δικά του βιώματα και τις δίκες του εμπειρίες. Βεβαίως, όποιος επιθυμεί να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια και να μυηθεί στα ελληνικά πολυφωνικά ακούσματα μπορεί να απευθυνθεί στο τηλέφωνο 6937160060.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου, ευχαριστεί από καρδίας τον κ. Κώστα Τρικαλιώτη για την πρόσκληση όπως και την άψογη φιλοξενία μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Η επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου, είναι το Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στην Προσοτσάνη Δράμας, όπου ο Σύλλογος διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 2&3 Ιουλίου 2016 . Οποίος ενδιαφέρεται να ταξιδέψει μαζί μας μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα , Σπύρος Τσιανάκας 6937160060 & Μιχάλης Κολημήτρας 6981015767».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.