Το «Ορμίνιο» στη μυροβόλο Χίο

Η πρόσκληση του ΄΄Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου ΄΄του Δήμου Χίου και του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου «Ο Γεώργιος Βούρος», που συμπλήρωσε τριάντα χρόνια συνεχούς και σημαντικής συνεισφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Χίου, έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη του χορευτικού τμήματος του Ορμινίου Πορταριάς, που συμμετείχαν στην αποστολή να «γευθούν» τη χιώτικη φιλοξενία, να «γεμίσουν» από τις παραδοσιακές μουσικές και χορούς του νησιού, να θαυμάσουν τις περίτεχνες παραδοσιακές φορεσιές, να μυρίσουν το άρωμα της γης της μαστίχας και να ξεναγηθούν στα πολυάριθμα μνημεία που σηματοδοτούν την πολύχρονη παρουσία της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ΄΄Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο΄΄ του Δήμου Χίου αποτελεί την πολιτιστική καρδιά του νησιού και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα συνεδριακά κέντρα στην Ελλάδα φιλοξενώντας πολύ συχνά συνέδρια διεθνούς εμβέλειας .

Η παρουσία του Συλλόγου «Γεώργιος Βούρος» είναι πολυσχιδής και από την ίδρυσή του διακρίθηκε για την συνεισφορά του στην πολιτιστική ζωή του νησιού όπως και στη διάσωση και συνέχιση του πλούσιου λαϊκού πολιτισμού και τη παράδοσης .

Το διήμερο των πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε σ΄ένα όμορφο κομμάτι της πόλης στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Παρασκευής του Καστέλου όπου πληθώρα χορευτικών ομάδων από διάφορα νησιά του Αιγαίου παρουσίασαν ένα πανόραμα της χορευτικής παράδοσης του νησιού καθώς και άλλων περιοχών του Αρχιπελάγους με τις πανέμορφες φορεσιές τους. Ήταν μια κατάθεση ψυχής την οποία χάρηκε ιδιαίτερα το πολυπληθές ακροατήριο του διημέρου, που απόλαυσαν παράλληλα τους δεξιοτέχνες νησιώτες μουσικούς και τις γλυκόλαλες φωνές των γυναικών που ερμήνευσαν τα παραδοσιακά τραγούδια.
Το ΄΄Ορμίνιο ΄΄ είχε την τύχη να είναι ο μοναδικός σύλλογος από την ηπειρωτική Ελλάδα και έτσι του δίνονταν η δυνατότητα να καλύψει ένα μεγάλο μέρος χορών και τραγουδιών της πατρίδας μας .Ετσι στην πρώτη χορευτική ενότητα παρουσίασε
χορούς και τραγούδια του Πηλίου και των Σποράδων που αποδόθηκαν και τραγουδιστά από τα μέλη του χορευτικού και την Αγλαΐα Τραγουδάρα που συνεχίζει πανάξια την κεραμιδιώτικη παράδοση στο τραγούδι. Ακολούθησε η παρουσίαση τραγουδιών και χορών της Θεσσαλίας με αποκορύφωμα το λεβέντικο τσάμικο και έκλεισε τις παρουσιάσεις του με τους εκπληκτικούς χορούς και τραγούδια της Μακεδονίας και της Θράκης. Το χειροκρότημα των παρισταμένων ήταν τόσο θερμό που έσεισε την περιοχή και αντιλάλησε ως τις πλαγιές του όρους Αίπος που δεσπόζει στη χώρα της Χίου.

Οι χορευτές και χορεύτριες του ΄΄Ορμινίου ΄΄ είχαν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους και οι δάσκαλοι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας είδαν την δουλειά τους να επιβραβεύεται . Έχουμε την τύχη να τους έχουμε δασκάλους είκοσι έξι χρόνια τώρα και τον μόχθο τους την επιμονή και πάνω απ’όλα την αγάπη τους για την παράδοση απολαμβάνουμε εμείς σήμερα .
Όμως η συμμετοχή του χορευτικού τμήματος έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της Χίου. Από τη Δασκαλόπετρα του Ομήρου, στα μεσαιωνικά κάστρα και χωριά όπως τα Μεστά και το Πυργί, τις γραφικές επαύλεις του Κάμπου με τα μαγγάνια , τις στέρνες και τα πετρογυροβόλια ως τα θρησκευτικά μνημεία – προσκυνήματα των Ταξιαρχών και της Αγίας Μαρκέλλας. Χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις συνθέτουν έναν άλλο κρυφό πολιτισμό του νησιού που αντάμα με το χαμόγελο και την ανοιχτοκαρδοσύνη των κατοίκων της συνθέτουν ένα τόπο που σε κατακτά και οι μνήμες τους παραμένουν και περιμένουν στην επιστροφή του επισκέπτη ξανά και ξανά. Δεν είναι υπερβολή ότι αν κάποιος επισκεφθεί τη Χίο θα γητευτεί. Και δεν είναι το άρωμα της μαστίχας, των λεμονανθών και των γιασεμιών που ξυπνά τις θύμησες του γυρισμού είναι περισσότερο το κέρασμα ζωής των ανθρώπων της που δίνεται απλόχερα.

Αυτό νιώσαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε στην χορευτική συνάντηση στη Χίο κι όλοι μας ευχόμαστε να ξαναγυρίσουμε πάλι για ένα χορευτικό αντάμωμα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.