Χρυσή Κρητικοπούλου: «Θεέ μου, η ζωή πραγματικά είναι ένα δώρο»

«Η παραδοσιακή μουσική είναι μέσα μου» λέει η νεαρή ερμηνεύτρια

«Δώρο είναι η ζωή», μας υπενθυμίζει η Χρυσή Κρητικοπούλου, η νεαρή ερμηνεύτρια που συστήνεται στο μουσικό κοινό, περνώντας με το τραγούδι της ένα δυνατό και αισιόδοξο μήνυμα. Το πρώτο τραγούδι, «Δώρο η ζωή» είναι ο προάγγελος του επερχόμενου δίσκου της ερμηνεύτριας που θα κυκλοφορήσει από το «Ogdoo Music Group». Η νεαρή τραγουδίστρια, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, αναφέρεται στις συνεργασίες της με καταξιωμένους καλλιτέχνες, αλλά και στον άρρηκτο δεσμό της με την παραδοσιακή μουσική, που, όπως εξομολογείται η ίδια, είναι κομμάτι της.

 

 

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Το τραγούδι, «Δώρο η ζωή», εξυμνεί στην ουσία τη ζωή και το αν έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι δώρο είναι, σωστά;

Ακριβώς και νομίζω πως όλοι κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής μας έχουμε αναρωτηθεί. Όταν κάτι μας τυχαίνει ή βλέποντας τι συμβαίνει γύρω μας λέμε, «Θεέ μου, η ζωή πραγματικά είναι ένα δώρο».

Σας άγγιξαν εξαρχής να φανταστώ, οι στίχοι της Όλγας Κουτσού και η σύνθεση του Χρήστου Νευρίδη…

Εννοείται! Με το που το άκουσα αποφάσισα κατευθείαν ότι θα μπει στο δίσκο, γιατί ήταν η τελευταία προσθήκη. Βέβαια, η προτροπή ήταν του Γιώργου Καζαντζή, που όταν το άκουσε κι εκείνος είπε πως πρέπει οπωσδήποτε να εισαχθεί στον δίσκο.

Είναι το πρώτο τραγούδι μιας σειράς τραγουδιών που θα ακολουθήσουν και θα μπουν στο δίσκο;

Ναι, ακριβώς. Συνολικά είναι δέκα τραγούδια στον δίσκο με όμορφες συνεργασίες. Με τον Παντελή Θαλασσινό έχουμε ένα ντουέτο, ενώ σε ένα άλλο κομμάτι έχει γράψει τη μουσική. Επίσης, έχω συνεργασία, όπως προανέφερα, με τον Γιώργο Καζαντζή, τον Πόλυ Κυριάκου σε στίχους, ενώ μαζί με τον Χρήστο Νευρίδη στο δίσκο έχουμε άλλο ένα κομμάτι. Φυσικά, κι άλλοι πολύ καλοί συνθέτες και στιχουργοί, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη. Ο δίσκος, άλλωστε, έγινε στη Θεσσαλονίκη πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά, δυστυχώς, δεν προχώρησε λόγω της κατάστασης.

Η συνεργασία σας με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που προαναφέρατε είναι  πάντως, μια πολύ καλή παρακαταθήκη για το μέλλον…

Είναι, ναι. Η αλήθεια είναι πως είχα την τύχη, με βοήθησε κάποιος, δεν ξέρω, ο Θεός, να γνωρίσω ανθρώπους και επαγγελματικά πολύ καλούς συνθέτες και στιχουργούς, αλλά και πολύ καλοί ως άνθρωποι. Είναι όλοι ένας και ένας.

Συμμετείχατε και στη θεατρική παράσταση «Ματωμένος Γάμος», του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, με τραγούδι. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Και σε αυτό το κομμάτι έχω εξαιρετικές εντυπώσεις, όπως εξίσου εξαιρετική ήταν και η παράσταση. Μάλιστα, τους στίχους τους έγραψε επίσης ο Χρήστος Νευρίδης. Έψαχναν να δημιουργήσουν ένα τραγούδι για το θεατρικό έργο και μου έδωσε το κομμάτι ο Χρήστος να το ερμηνεύσω αρχικά ως ντέμο. Ο παραγωγός, όμως, και σκηνοθέτης του «Ματωμένου Γάμου», Δημήτρης Κανέλλος, ήθελε τελικά να το ερμηνεύσω κανονικά κι εγώ.

Τα πρώτα προσωπικά μουσικά βήματα ήταν στην παραδοσιακή και στην βυζαντινή μουσική, πάντως…

Ναι, στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς μου ήδη από όταν ήμασταν μικρά μας είχαν πάει με τα αδέρφια μου σε σύλλογο παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής. Ξεκινήσαμε μ’ αυτόν τον τρόπο και στην πορεία ασχοληθήκαμε με το έντεχνο και το λαϊκό, ενώ ό, τι ακούγαμε και μας άρεσε το τραγουδούσαμε.

Εκτός από τα ακούσματα της παραδοσιακής μουσικής υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθούν και αμιγώς παραδοσιακά μουσικά κομμάτια;

Πάντα η παραδοσιακή μουσική είναι  μέσα μου και πιο πολύ τα μικρασιάτικα. Στα live που κάνουμε πάντα βάζουμε κάτι παραδοσιακό, έστω κι αν είναι ελάχιστα αλλαγμένο, με βάση τα όργανα και το σχήμα που έχουμε. Δεν θα βγει κάποιος δίσκος αμιγώς παραδοσιακός, αλλά υπάρχουν κάποια παλιότερα κομμάτια στο YouTube, είτε διασκευές είτε αυτούσια. Η παραδοσιακή μουσική είναι κομμάτι μου. Υπάρχει πάντα και στο πρόγραμμα, αλλά, όπως ακούγεται, υπάρχει και στη φωνή μου.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.