Εκδηλώσεις με φόντο το Πήλιο στον αγώνα του 1821 από την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου

Ο γνωστός συγγραφέας, στιχουργός και φιλόλογος, Θωμάς Κοροβίνης

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις με θεματική “Το Πήλιο στον αγώνα του 1821: Ιστορία, Τέχνη, Κοινωνία “, διοργανώνει η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου, με τη συμμετοχή ιστορικών, φιλολόγων, διδακτόρων και ακαδημαϊκών.
Ειδικότερα, η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ζαγορά τη Δευτέρα 9 Αυγούστου στις 21.00 στο προαύλιο του ΙΝ της Μεταμορφώσεως. Θα γίνει παρουσίαση σε μορφή αναλογίου της νουβέλας του Θωμά Κοροβίνη, «Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε: Η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου», με τον συγγραφέα στην ανάγνωση. Προλογίζει η φιλόλογος – κριτικός λογοτεχνίας Εύη Κουτρουμπάκη.
Την Τετάρτη 18 Αυγούστου στις 20.00 στον Κήπο του αρχοντικού Κωσταντινίδη στη Ζαγορά, θα λάβει χώρα η εκδήλωση με τίτλο «Πήλιο 1821. Μικρές “Επαναστατικές Ιστορίες» .
Θα μιλήσουν:
• Μαγδαληνή Θωμά, δρ Φιλολογίας, με θέμα «Μνήμης βιώματα: αθέατες όψεις της εποχής του ’21 στο Πήλιο».
• Μαρία Σπανού, ΜΑ Νεότερης Ιστορίας, ιστορική ερευνήτρια, με θέμα «Λίγο πριν την προσάρτηση της Θεσσαλίας: στιγμιότυπα από την επαναστατική έκρηξη του 1878 στο Πήλιο» και
• Βάσσα Παρασκευά, δρ Θεολογίας, με θέμα «Πτυχές της πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς της Εκκλησίας στο Πήλιο τον 18ο και 19ο αιώνα». Το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 20.00 στην πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Πήλιο 1821. Εκκλησία και Τέχνη».
Θα μιλήσουν:
• Μίλτος Πολυβίου, δρ Αρχιτεκτονικής, με θέμα «Οι κτητορικές επιγραφές στους ναούς της προεπαναστατικής περιόδου στο Πήλιο».
• Μαρία Νάνου, ιστορικός βυζαντινής τέχνης, με θέμα «Παράδοση και εξέλιξη: καλλιτεχνικές τάσεις στην εκκλησιαστική ζωγραφική του Πηλίου κατά τον 18ο και 19ο αιώνα».
• Πασχάλης Ανδρούδης, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ, με θέμα «Τα λαϊκά λιθανάγλυφα του Πηλίου (18ος-19ος αι.)».
Τέλος, το Σάββατο 28 Αυγούστου στις 20.00 στον αύλειο χώρο του συγκ/τος Φιλιππίδη, στις Μηλιές θα λάβει χώρα η εκδήλωση «Πήλιο 1821. Αρχιτεκτονική και καθημερινή ζωή». Θα μιλήσουν: • Καίτη Καμηλάκη, ομότιμη ερευνήτρια, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021, με θέμα «Η καθημερινή ζωή στο Πήλιο κατά την προεπαναστατική περίοδο».
• Γιάννης Κίζης, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, με θέμα «1821: εθνική ιδεολογία και αρχιτεκτονική έκφραση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.