Εκδήλωση για τη μεταφρασμένη αστυνομική λογοτεχνία στην αυλή του κτηρίου Σπίρερ

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ.

Με την εκδήλωση για τη μεταφρασμένη αστυνομική λογοτεχνία, που θα πραγματοποιηθεί απόψε Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στις 7.30 το βράδυ στην αυλή του κτηρίου Σπίρερ ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στο Αστυνομικό Μυθιστόρημα με τίτλο “Εγκλήματα στο Σπίρερ”,  που πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.   

Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση,  καθώς προηγήθηκε η συνάντηση  για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, στην οποία καταξιωμένοι μεταφραστές και συγγραφείς θα μιλήσουν για το αστυνομικό μυθιστόρημα και τη διαδικασία μετάφρασης – μεταφοράς πλοκής και ύφους, γραφής και περιγραφής. Συμμετέχουν οι Ανδρέας Αποστολίδης, Αγγελική Βασιλάκου και Ασπασία Καμπύλη. Θα συντονίσει ο συγγραφέας Γρηγόρης Αζαριάδης.

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα “Χαμένο παιχνίδι”, “Διαταραχές στα Μετέωρα”, “Φάντασμα του Μετρό”, “Εγκλήματα στην πανσιόν”, “Απόλλων “, “Λοβοτομή”, καθώς και τρεις συλλογές διηγημάτων. Έχει μεταφράσει βιβλία  και έχει συγγράψει εκτενή επίμετρα για μελέτες και δοκίμια. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ και περισσότερα από εκατό επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής “Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα”, έργα για τα οποία απέσπασε πολλές διακρίσεις. Σημειώνεται ότι το βιβλίο του “Latin noir”, που έχει γίνει ντοκιμαντέρ σε δική του σκηνοθεσία, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα προβολών του CineDoc  Βόλου και θα προβληθεί την τρέχουσα κινηματογραφική περίοδο στο κινηματοθέατρο “Αχίλλειον”.

Η Αγγελική Βασιλάκου είναι δημοσιογράφος και μεταφράστρια (κυρίως από τα Ισπανικά). Έχει εργαστεί στην Κρατική τηλεόραση, στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στο περιοδικό “Τέταρτο”. Ασχολήθηκε με την κριτική βιβλίου, είχε την αρχισυνταξία του λογοτεχνικού περιοδικού “Φράση”, ενώ η αγάπη της για το βιβλίο εκφράστηκε και μέσα από το ιδιόκτητο βιβλιοπωλείο της. Συνεργάζεται για τη μετάφραση βιβλίων με πολλούς εκδοτικούς οίκους.

Η Ασπασία Καμπύλη σπούδασε Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μετάφραση στο Α.Π.Θ. Έχει μεταφράσει πολλά βιβλία και έχει πάρει μέρος σε συλλογικές μεταφράσεις έργων του Λόρκα και του Νιούμαν, καθώς σε ανθολογίες ισπανόφωνου μικροδιηγήματος. Είναι συνιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου “Carnivora”, που ειδικεύεται σε μυθιστορήματα νουάρ από την Ισπανία και τη Νότια Αμερική.

Ο Γρηγόρης Αζαριάδης, είναι λάτρης κι επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τον Τσάντλερ και τον Χάμετ,  τον Μανσέτ και τον Φαζαρντί και το ζεύγος των Σουηδών πρωτοπόρων Σγιέβαλ και Βαλέε. Διαβάζει μανιωδώς αστυνομικά μυθιστορήματα. Τα βιβλία του ”Παλιοί λογαριασμοί” (2012), “Η τελευταία παράσταση της Μαρίνας Φιλίππου” (2013) και “Το μοτίβο του δολοφόνου” (2015) κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη και από τις εκδόσεις “Μεταίχμιο” κυκλοφορούν τα βιβλία “Σκοτεινός λαβύρινθος” και “Παραπλάνηση”.  . Φιλύρα 201

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Κωστοπούλου “Πλαστελίνη” (Γιάννη Δήμου 39Γ – έναντι πλατείας Χιλιαδούς) που έχει την ευθύνη λειτουργίας έκθεσης βιβλίων αστυνομικής λογοτεχνίας (ελληνικής και μεταφρασμένης), που θα διατίθενται στο χώρο της εκδήλωσης αλλά και στο βιβλιοπωλείο.

 

Στην εκδήλωση  θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα για την πανδημία μέτρα (αποστάσεις, χρήση μάσκας)  ενώ σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στο κτήριο Σπίρερ με τον επιτρεπόμενο αριθμό παρισταμένων και τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.