Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής

Όπως και σεμινάριο «Προφορικής Αφήγησης και Τέχνης του Λόγου» στον Δίαυλο

Με δύο νέες και ενδιαφέρουσες προτάσεις ξεκινά η χρονιά για το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Προγραμματίζεται να λειτουργήσουν δύο νέα σεμιναριακά προγράμματα και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής και Εργαστήριο Προφορικής Αφήγησης και Τέχνης του Λόγου μέσα από το πρίσμα της Τέχνης του Θεάτρου.

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: Η Δημιουργική Γραφή αποτελεί, και στην Ελλάδα πλέον, ένα αναγνωρισμένο ακαδημαϊκά γνωστικό πεδίο που διδάσκεται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία και παρέχουν στους αποφοίτους τους σχετικούς τίτλους σπουδών και πιστοποιητικά παιδαγωγικής επάρκειας. Δυστυχώς, γύρω από το περιεχόμενο και τους σκοπούς της Δημιουργικής Γραφής δημιουργούνται συχνά παρεξηγήσεις εξαιτίας κυρίως των διαφόρων αμφιλεγόμενων σεμιναρίων, που αν και χρησιμοποιούν τον όρο “Δημιουργική Γραφή” πραγματοποιούνται συνήθως από μη εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό. Ο Δίαυλος έχει τη χαρά να φιλοξενήσει φέτος, για πρώτη φορά, ένα Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με συντονιστή έναν απόφοιτο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το Εργαστήριο έχει διάρκεια 24 ώρες. Θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 18.00 – 21.00 στο Δίαυλο και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν, να αναπτύξουν ή να καλλιεργήσουν περαιτέρω την ικανότητά τους να αφηγούνται ιστορίες και γενικότερα να εκφράζονται και να δημιουργούν στα είδη του έντεχνου και οργανωμένου γραπτού λόγου (πεζογραφία και ποίηση). Ωστόσο, επειδή ο κύριος στόχος της Δημιουργικής Γραφής δεν είναι να μας κάνει συγγραφείς, αλλά καταρχήν καλύτερους αναγνώστες το Εργαστήριο είναι, πρώτα από όλα, και εργαστήριο ανάγνωσης. Πράγμα που σημαίνει πως μέσα από την μεθοδική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων, αλλά και την συστηματική εξάσκηση πάνω στις δομές, τα μέσα, τα είδη και τις φόρμες της αφήγησης, οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πιο στενή, ευχάριστη και ωφέλιμη επαφή με τον κόσμο των βιβλίων και της λογοτεχνίας.

Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Γιάννης Αντάμης ο οποίος γεννήθηκε το 1975 στο Βόλο.

Σεμινάριο Προφορικής Αφήγησης Η Τέχνη του λόγου μέσα από το πρίσμα της τέχνης του θεάτρου: Η προφορική αφήγηση από παλιά αποτελούσε σημαντικό τρόπο επικοινωνίας βιωμάτων, εμπειριών και συναισθημάτων μέσω πραγματικών ή και φανταστικών ιστοριών (μύθων, παραμυθιών). Η τέχνη της προφορικής αφήγησης διέπεται από κανόνες και τεχνικές, που την ορίζουν και που επηρεάζουν την ελκυστικότητά της και ως εκ τούτου, σε συνδυασμό και με τα προσωπικά χαρακτηριστικά του αφηγητή, καθορίζουν τον καλό αφηγητή –«παραμυθά».

Το σεμινάριο που θα διαρκέσει 18 ώρες, κάθε Τρίτη 19.00 – 21.00 στο Δίαυλο. Στόχος του είναι η διερεύνηση της προφορικής αφήγησης μέσω της τέχνης του θεάτρου. Θα εξετασθεί με βιωματικό τρόπο ο συνδυασμός των κανόνων και τεχνικών που διέπουν την προφορική αφήγηση με τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν την θεατρική πράξη. Σ΄αυτά τα πλαίσια, μέσω ασκήσεων ανάγνωσης κειμένου, χρήσης της φωνής, συμμετοχής του σώματος, σκηνοθεσίας της προφορικής αφήγησης, θα διδαχθεί ο συνδυασμός της γλώσσας, του βασικότερου τρόπου επικοινωνίας μας, με παραγλωσσικά και εξωγλωσσικά στοιχεία και σωματική επικοινωνία. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν αυτήν την μαγική τέχνη της προφορικής αφήγησης με έναν πιο ολιστικό τρόπο. Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο κ.Δημήτρης Δακτυλάς .

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο «Δίαυλο», Τοπάλη 14, ή να καλούν στο τηλέφωνο 24210.33692 & 24210.25363. Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00- 20:30.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.