«Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου»

Σε συνεργασία µε το «Instituto Cervantes»

Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και της κ. Αριάδνης Φωτεινής Στέλλου MSc, καθηγήτρια ισπανικής φιλολογίας, τακτική συνεργάτη του Instituto Cervantes και πρέσβειρα του Πανεπιστημίου της Salamanca στην Ελλάδα, διοργανώνεται, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Κοινότητας, το «2ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου» στο Κινηματοθέατρο Αχίλλειον με ελεύθερη είσοδο.

Ο Ισπανόφωνος κινηματογράφος καταφέρνει κάτι μοναδικό, προσελκύει στις σκοτεινές αίθουσες ταυτόχρονα, τους σινεφίλ και το ευρύ κοινό και μάλιστα οι ταινίες που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική ποιότητα παραγωγής, κόβουν αξιοζήλευτο αριθμό εισιτηρίων, τόσο στις ισπανικές όσο και στις νοτιοαμερικανικές αίθουσες, ενώ διαχρονικά αγαπιούνται από το ελληνικό κοινό.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθούν τρεις σημαντικές ταινίες του σύγχρονου Ισπανόφωνου κινηματογράφου.

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018 θα προβληθεί η ταινία Pa negre (Μαύρο Ψωμί), Agustí de Villaronga, 2010, 108´). Η ταινία βραβεύτηκε με 9 βραβεία Γκόγια 2011 μεταξύ των οποίων, καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη, 15 βραβεία Gaudí 2011 και το Αργυρό Κοχύλι καλλίτερης ηθοποιού του Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2010. Η ταινία, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα και σε άλλα έργα του συγγραφέα Εμίλι Τεϊσιδόρ, αποφεύγει την ηθογραφία και το χρονογράφημα για να επικεντρωθεί στους χαρακτήρες των ηρώων και τα αισθήματά τους, μέσω των οποίων σκιαγραφούνται οι τρομακτικές συνέπειες του ισπανικού εμφύλιου πολέμου.

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, θα προβληθεί η επόμενη ταινία Kamchatka (Αργεντινή, 2002, 104΄) του Marcelo Piña με τους Ricardo Darín, Cecilia Roth, Héctor Alterio, Fernanda Mistral, Tomás Fonzi, Monica Scapparone, Milton de la Canal, Matías del Pozo, Evelyn Dominguez, Leticia Bredice, Nicolas Cantafio , Gabriel Galindez , Maria Socas, Juan Carrasco, Demian Bugallo Valentine Neighborhood, Oscar Ferrigno, Alberto Silva. Τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας στην Αργεντινή όπως τα βιώνει ο Χάρι , ένα δεκάχρονο αγόρι που το μόνο που θέλει είναι να παίξει και να κάνει φασαρίες με τον μικρό αδελφό του. Ωστόσο, το 1976, όταν η οικογένειά του που διώκεται από τη δικτατορία, αναγκάζεται να κρυφτεί στην εξοχή, ξεκινά μια νέα ζωή που θα βάλει τέλος στην παιδική του ηλικία.

Η 3η και τελευταία ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018. Πρόκειται για την ταινία Qué tan lejos (Πόσο πιο μακριά ακόμα;), Tania Hermida, 2006, 92’). Η Εσπεράνθα, ισπανίδα τουρίστρια και η Τριστέσα, φοιτήτρια από τον Ισημερινό, γνωρίζονται σ’ ένα λεωφορείο με προορισμό την Κουένκα, όπου πηγαίνουν για διαφορετικούς λόγους. Στη διάρκεια της διαδρομής όμως, βρίσκονται ακινητοποιημένες εξαιτίας μιας εθνικής απεργίας. Επειδή έχουν αποκλειστεί οι δρόμοι, οι δυο κοπέλες αποφασίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ωτοστόπ. Αρχίζουν να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους, αλλά και να γνωρίζουν αρκετά πιο ουσιαστικά την χώρα του Ισημερινού και τους ανθρώπους της. Έτσι, ο προορισμός τους αποδεικνύεται πως βρίσκεται τελικά πολύ πιο μακριά απ’ όσο υπολόγιζαν. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν στις 19:30.

Το 2ο Αφιέρωμα στον Ισπανόφωνο Κινηματογράφο υποστηρίζεται από το «Instituto Cervantes», την Πρεσβεία της Αργεντινής, την Ισπανική Πρεσβεία, το Προξενείο του Εκουαδόρ, το Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και «Το Κοινόν των Μαγνήτων».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://doepap.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.