Γ. Διαμαντόπουλος: «Αγαπώ τη μουσική, είναι αυτό, που αγάπησα από παιδί…»

Ο Βολιώτης μουσικός, μαέστρος, παραγωγός, μιλά στο Volos Out για την πορεία του ως σήμερα

Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος είναι απ΄ τους ανθρώπους , που συνέδεσε το όνομα και την καριέρα του, με όμορφα και πολλά μουσικά και καλλιτεχνικά πράγματα στον τόπο μας, όπως και με τον ιστορικό περιφερειακό σταθμό της ΕΡΤ.

Έχει στο βιογραφικό του, εκατοντάδες εκπομπές με κύριο άξονα τη μουσική, με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των μουσικών και με ενασχόληση που δεν κινούνταν σε ένα μόνο, αλλά σχεδόν σε όλα τα είδη μουσικής , αλλά και με παρουσίαση της χορωδιακής παράλληλα μουσικής, που αγάπησε αλλά και την υπηρέτησε επαγγελματικά , με ήθος, αξίες και συνέπεια, με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για πάνω από 35 χρόνια και από τη θέση του μαέστρου τοπικών χορωδιών.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή 

Αφορμή ωστόσο για την συζήτησή μας με τον μαέστρο Γιώργο Διαμαντόπουλο, ήταν το νέο βιβλίο του , με τίτλο «ΣυνΗχήσεις», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΗΒΗ» .                                                                                                                                        Όπως ο ίδιος μας λέει, «ο τίτλος κρύβει… μουσική. Αυτό ήταν η ανάγκη να δημοσιεύσω ορισμένα μουσικά πράγματα. Η συγγραφική μου ιστορία είναι μόνο στα μουσικά, για χορωδίες, παιδικές χορωδίες, μεικτές κλπ. Καταπιάστηκα με τη συγγραφή δύο βιβλίων, ένα προηγούμενο ήταν που έκανα τη βιογραφία ενός άγνωστου μουσικού, από τη Σούρπη Μαγνησίας που έκανε καριέρα στην Αμερική, τον Τριαντάφυλλο Κεφαλά.

Έτυχε να βρω στοιχεία και βρήκα και την ανεψιά του και κάποιους άλλους, που μου μίλησαν και έκανα τη βιογραφία.                                                                                                                             Οι «Συνηχήσεις» ήταν δημοσιεύματα σε τοπικές εφημερίδες αλλά και της Λάρισας και της Καρδίτσας για διάφορα μουσικά θέματα, που έπρεπε να γνωστοποιηθούν στο ευρύ κοινό γιατί δεν είχε ασχοληθεί κάποιος με αυτά».

«Ο φλαουτίστας που ηχογράφησε τον Τσομπανάκο»!

Ο Γ. Διαμαντόπουλος, όμως μας γνωστοποιεί και κάτι, που δεν είναι ιδιατέρως γνωστό… «Ένα θέμα, είναι για τον Σπύρο Μάγγο που ήταν ο φλαουτίστας που ηχογράφησε τον Τσομπανάκο, το πρώτο και διαρκές σήμα της ΕΡΤ στο ραδιόφωνο και αυτό το αφιέρωμα το έκανα γιατί ο Σπύρος Μάγγος μπορεί να μην ήταν Βολιώτης, αλλά προπολεμικά είχε καριέρα στον Βόλο. Δούλεψε στο ωδείο του Βασίλη Κόντη και στην προπολεμική Συμφωνική του Βόλου.                                                                                                                                     Ένα άλλο θέμα που έχω στο βιβλίο είναι για έναν πολύ αξιόλογο μαέστρο από την Καρδίτσα, τον Στέφανο Ευθυμιάδη, ο οποίος προσέφερε πάρα πολλά στο χορωδιακό γίγνεσθαι της πατρίδας μας. διασκεύασε μάλιστα και ένα παραδοσιακό κομμάτι της πατρίδας του, την Καραγκούνα, που είχε απήχηση φοβερή και τραγουδιέται από την Αργεντινή μέχρι την Κίνα και από τη Ρωσία μέχρι και την Αφρική. Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή και ήταν ένας πολύ καλός μουσικός και άνθρωπος.                                                                                                                                    Επίσης έχω αφιερώματα για τους Masters ένα θρυλικό συγκρότημα της πόλης μας, που το 2019 έκανε μία επετειακή συναυλία συμπληρώνοντας 50 χρόνια, με τον μακαρίτη Δημήτρη Πετρή, τον Λυμπεράκη… Ήταν μουσικοί που στις δεκαετίες του 60 και του 70 διασκέδαζαν τη νεολαία της πόλης μας.                                                                                                                                     Επίσης για μία φοβερή μουσική οικογένεια της πόλης μας, την οικογένεια Πάντα που έδωσε τέσσερα άξια τέκνα στη μουσική με διεθνή βραβεία, όπως ο Αλέκος Πάντας («Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα» που βραβεύτηκε το 1960 στη Βαρκελώνη), ο Ντίνος Πάντας που ασχολήθηκε με τις χορωδίες, ο πατέρας του ήταν ψάλτης στον Άγιο Νικόλαο, ενώ η κόρη η Ρένα Πάντα που μπορεί να τη γνωρίζουν από την ελληνική δισκογραφία».

Βίαια και ρατσιστικά παιδικά τραγούδια!

Ο συμπολίτης μουσικός, συνεχίζοντας την εξιστόρηση της έρευνας που έκανε και έφθασε μέχρι τη συγγραφή του βιβλίου, μας αναφέρει, ότι «έκανα όμως αφιερώματα και στα βίαια και ρατσιστικά παιδικά τραγούδια. Όλα αυτά που ξέρουμε και μεγαλώσαμε και μας νανούρισαν ή νανουρίσαμε, αν τα αναλύσει κανείς, έχουν τέτοια μηνύματα. Έχω κάνει και ένα αφιέρωμα στα κακοποιητικά τραγούδια για τις γυναίκες. Αυτό που έχει βγει στην επιφάνεια τελευταία περί me too και τις βιαιότητες εναντίον των γυναικών έχουν περάσει στα τραγούδια που έχουν τέτοια μηνύματα. Υπάρχει τραγούδι που λέει «θέλω άνδρα ν’ αγαπάει και να δέρνει», ένα παλιό ρεμπέτικο. Ή το «Ποια θυσία» που δείχνει ότι μία γυναίκα γίνεται θυσία για έναν άνδρα…».

Όπως μας εξομολογείται, «αγαπώ τη μουσική και μουσικά είναι τα θέματά μου γι’ αυτό που αγάπησα από παιδί», ενώ σημειώνει ότι όποιος επιθυμεί, μπορεί να προμηθευτεί το βιβλίο από το βιβλιοπωλείο «Ήλιος» που ο κ. Αγιώτης έκανε πολύ ευγενικά την έκδοση.

«Η Απολλώνιος Χορωδία Ν. Ιωνίας  φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια»

Φέτος η Απολλώνιος Χορωδία της Ν. Ιωνίας φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δραστηριότητας από το 1974 και το 1985 εντάχθηκε στον τότε δήμο της Ν. Ιωνίας. Όπως τονίζει, «θα κάνουμε μία επετειακή συναυλία στις 30 Μαρτίου με προσκεκλημένες χορωδίες και καλούμε τον κόσμο να γιορτάσουμε μαζί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας» .

Τα τραγούδια του

Ο κ. Διαμαντόπουλος, αναφέρθηκε ωστόσο και στο τραγούδι «Από Καρδιάς» που αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα των Μηλεών, ( Συνθέτης Γιώργος Διαμαντόπουλος, στιχουργός Παναγιώτης Τσιτσάνης, ερμηνεία Νίκος Παρθένης) και έγινε για το σύλλογο των μαρτυρικών χωριών , ενώ ο ίδιος,  ανέλαβε να κάνει τη σύνθεση. Επίσης έχει δημιουργήσει ένα παιδικό τραγούδι που το ερμήνευσε ο Παντελής Θαλασσινός που λέγεται «Στο Σχολείο» και παρουσιάζει εικόνες και μηνύματα της τάξης των δημοτικών σχολείων.  Το τραγούδι ”Στο σχολείο”, σε στίχους του Βολιώτη μαέστρου και μουσική του επίσης Βολιώτη συνθέτη Θανάση Κατεργάρη, είναι ένα τραγούδι που απευθύνεται στις παιδικές ψυχές»…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.