Η Χάρτα του Ρήγα σε κέντημα, έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου προσεχώς μόνιμο έκθεμα στο Προεδρικό Μέγαρο

H Xάρτα του Ρήγα σε πιστή  κεντητική απόδοση, ένα λαμπρό έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, που φιλοτεχνήθηκε πέρυσι ενόψει της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση εντυπωσίασε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε  προγραμματισμένη επίσκεψή της στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Αθήνα,  που φιλοξενούσε την  έκθεση «Με βελόνι και κλωστή: Στον καμβά της ιστορίας», τη Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια έκθεση που αποθεώνει τη  συλλογικότητα και την γυναικεία συνεργασία ως συμβολική συμμετοχή στον επετειακό εορτασμό για τα διακόσια χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας και δημιουργίας.  Διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση και την δημιουργία του ελληνικού κράτους, γυναίκες από όλη την Ελλάδα αλλά και την Ομογένεια, πιάνοντας κλωστή και βελόνι ξαναβρήκαν την επαφή με την πλούσια παράδοση στην κεντητική, από την Κίρκη και την Πηνελόπη μέχρι σήμερα. Διαχρονικά, τα έργα κεντητικής τέχνης κοσμούν πολλά μεγάλα μουσεία του κόσμου ενώ τα τελευταία χρόνια αυτό το είδος χειροτεχνίας κερδίζει έδαφος, αποκτώντας συνεχώς «οπαδούς».  Ανάμεσα σε αυτούς και οι 177 Ελληνίδες, που εμπνεόμενες από την πορεία του ελληνισμού, επέλεξαν με τα δικά τους κριτήρια πρόσωπα και γεγονότα, που ξεχώρισαν στην μακρόχρονη ιστορία του ελληνικού έθνους.  Από τον μύθο της Φιλομήλας και της Πρόκνης, τις Καρυάτιδες, την Θεοδώρα και τον Ιουστινιανό, το «Τη Υπερμάχω»  και τον Διγενή, τον Ύμνο «εις την Ελευθερίαν», τον Κολοκοτρώνη, τον Καβάφη, την Κική Δημουλά ως την «αρπαγή της Ευρώπης» και την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κέντησαν την εικόνα μιας Ελλάδας που έχει τις ρίζες της στον μύθο, απλώνεται στα πέρατα της γης και πάλλεται δημιουργικά μέχρι σήμερα.

Μεταξύ των παραπάνω έργων,  η Χάρτα σε κέντημα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου κατέχοντας  περίοπτη θέση  λόγω και του μεγέθους της, δέσποζε στο Μουσείο της μεγάλης λαογράφου Α. Χατζημιχάλη, στο σημείο όπου στάθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενη από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη και έγινε σύντομη παρουσίαση της έκθεσης από την Καίτη Πολυμέρου Καμηλάκη, τ. διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Χειροτεχνίας, που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία της διοργάνωσής της. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Σακελλαροπούλου έσκυψε με φανερό ενθουσιασμό πάνω στο συλλογικό χειροτέχνημα του Λυκείου των Ελληνίδων εκφράζοντας τον θαυμασμό της για το αποτέλεσμα του έργου,  το ιστορικό της δημιουργίας και τους στόχους του οποίου παρουσίασε η πρόεδρος του Λ.Ε.Β.  Μ. Σπανού. Τον θαυμασμό της εξέφρασε και προς όλους τους συντελεστές και τις 12 κεντήστρες του έργου,  που φιλοτέχνησαν το έργο με τέτοια απόδοση και τελειότητα αλλά και προς την χειροτεχνία γενικότερα που, όπως είπε,  τη θεωρεί ισοδύναμη με τις άλλες τέχνες. Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Κατά την επίσκεψη της Προέδρου στην έκθεση επισημοποιήθηκε επίσης η  πρόθεσή της η Χάρτα σε κέντημα να εκτίθεται προσεχώς ως μόνιμο έκθεμα στο μουσειακό χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, με την προϋπόθεση, όπως εκφράστηκε η ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Λ.Ε.Β.,  να είναι επισκέψιμη και ανοικτή στους φορείς και τα σχολεία που επισκέπτονται και ξεναγούνται στον ιστορικό και εμβληματικό αυτό χώρο. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υφυπουργός και οι παραβρισκόμενοι φορείς ξεναγήθηκαν στους υπόλοιπους χώρους της έκθεσης από την κ. Καίτη Πολυμέρου –Καμηλάκη, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τα λαμπρά έργα της χειροτεχνίας μέσω της κεντητικής τέχνης.  Τα κεντητικά εκθέματα στο Μουσείο της Χατζημιχάλη θαύμασαν επίσης τα παραβρισκόμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Λ.Ε.Β., Κίρκη Παπαδήμα, Τέση Άνθη, Ντέμη Βλειώρα, Κατερίνα Δουλκέρογλου, Ελένη Τόπα, οι κεντήστρες που ήταν παρούσες (Τράκη Βασιλική, Ράνια Παπακωνσταντίνου, Σοφία Γκόρια, Άσπα Εγγλέζου, Στέλλα Μπακάλη, Μαρία Μούχα, Βιργινία Παλιούρα, Λεωνίτσα Παρίση, Μαρία Τζιαφέτα και Αριστέα Τζιώρτζιου) μαζί με μέλη και φίλους του σωματείου, που όλοι μαζί από το πρωί της ίδιας ημέρας απόλαυσαν μια ευχάριστη περιήγηση σε χώρους πολιτισμού, όπως στη μεγάλη επετειακή έκθεση της Βουλής «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά»,   στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» κλπ.

Η έκθεση  «Με βελόνι και κλωστή: Στον καμβά της ιστορίας», στο Μουσείο της Χατζημιχάλη διήρκεσε τρεις μήνες (30 Ιουνίου έως  30 Σεπτεμβρίου 2022) και αποτέλεσε μια πετυχημένη συνδιοργάνωση του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με το Δήμο Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.