Η Επανάσταση του Πηλίου μέσα από παιδικές ιστορίες δια …γραφής Γιώτας Πάντου

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην τοπική ιστορία

Πόσοι γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας; Πόσοι γνωρίζουμε την γυναίκα των Μηλεών που ήταν αυτή που ύφανε την σημαία της Επανάστασης του Πηλίου; Μάλλον λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν, μετά από έρευνα, τα όσα έχουν συμβεί στην περιοχή μας και ιδίως την περίοδο που οι Μαγνησιώτες πάλεψαν για την ελευθερία τους. Η συγγραφέας κ. Γιώτα Πάντου, με το βιβλίο της “Βόλος- Πήλιο, παιδικές ιστορίες από τα χρόνια της Επανάστασης” προσπάθησε και τα κατάφερε επιτυχημένα να μεταφέρει την ιστορία στα παιδιά. Μέσα από το βιβλίο της, που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, τυλίγοντάς την με την απαραίτητη μυθοπλασία δημιούργησε ένα παιδικό βιβλίο που διδάσκει, ψυχαγωγεί και δραστηριοποιεί παιδιά.
Πριν από δύο χρόνια, όταν και συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ελλάδα “2021” απηύθυνε ένα κάλεσμα σε όλους ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για έργα και δράσεις που αφορούσαν την Επανάσταση του 1821 και τα 200 χρόνια που συμπληρώθηκαν φέτος.
“Τον Μάρτιο του 2020 πρότεινα τη συγγραφή ενός βιβλίου, που θα αφορά στα γεγονότα εκείνης της εποχής στο Πήλιο και θα απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού. Η σκέψη μου ήταν πως δυστυχώς το σχολικό βιβλίο δεν μιλά για την Επανάσταση στην περιοχή μας και με την ιδιότητα και της ξεναγού αντιλήφθηκα πως δεν αναγνωρίζουμε ούτε και τα μνημεία μας”, είπε η κ. Πάντου στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ μιλώντας για τη σύλληψη της ιδέας της.
Στόχος της ήταν να προσεγγίσει τα παιδιά για να μάθουν, με έναν διαφορετικό τρόπο την τοπική μας ιστορία. Ο διαφορετικός τρόπος έγκειται στο γεγονός ότι η βάση των έξι ιστοριών που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την εποχή, διανθισμένα όμως με μυθοπλασία, προκειμένου να γίνουν ελκυστικά στα παιδιά.
“Ήθελα να μιλήσω για όσα συνέβησαν στη Ζαγορά, το Προμύρι, το Τρίκερι, το Βελεστίνο, τον Βόλο και αυτός ήταν ένας τρόπος που πίστεψα από την αρχή, δηλαδή η συμπόρευση της ιστορίας και της μυθοπλασίας, πως θα ικανοποιούσε τα παιδιά'”, επεσήμανε η κ. Πάντου.

Μετά από κάθε ιστορία, η κ. Πάντου παραθέτει τα ακριβή ιστορικά στοιχεία, προχωρά σε μια περιγραφή των μνημείων κάθε περιοχής ενώ περιλαμβάνει και βιωματικές ασκήσεις που μπορούν να ακολουθήσουν τα παιδιά, όπως περιηγήσεις στην περιοχή Επτά Πλατάνια, στο κάστρο του Βόλου, για να αναζητήσουν την οθωμανική πυριτιδαποθήκη, αλλά και να αποκρυπτογραφήσουν τον κωδικό της Φιλικής Εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο, όπως τόνισε η κ. Πάντου, η ιστορία γίνεται έστω λίγο πιο ενδιαφέρουσα για τα παιδιά.
Η συγγραφέας από την επαφή της με τα παιδιά κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων του βιβλίου τους δέχτηκε ένα κύμα αγάπης και ενδιαφέροντος από αυτά, τα οποία μόλις πήραν στα χέρια τους το βιβλίο δεν σταμάτησαν να κάνουν ερωτήσεις και να διαβάζουν αμέσως τις ιστορίες.
“Δυστυχώς δεν ξέρουμε την τοπική μας ιστορία, η οποία θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Προσπάθησα ακόμη και το εξώφυλλο να αναδείξει σημαντικά κομμάτια της ιστορίας μας. Το κόκκινο κουβάρι που ξετυλίγεται είναι μια σαφής αναφορά στην Ασημώ Δήμου, τη γυναίκα από τις Μηλιές, που ύφανε την κόκκινη σημαία της Επανάστασης, ενώ στο βιβλίο υπάρχει και ιστορία που παραπέμπει σε αυτή τη γυναίκα, που δυστυχώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν”, υπογράμμισε η συγγραφέας.
Η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου το 2021 και τον Ιούλιο μπήκε στο τυπογραφείο, με στόχο να διανεμηθεί δωρεάν στους μαθητές της Στ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής.
Αρωγός και χρηματοδότης της συγγραφικής αυτής κίνησης, ήταν η Χαλυβουργία Ελλάδος. Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Χαλυβουργίας, κ. Ανναρέλα Στάθη, η οποία μίλησε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, η Χαλυβουργία είχε εκφράσει την επιθυμία της να συνδράμει σε κάποια δράση της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, θέτοντας κατά κάποιο τρόπο δύο προϋποθέσεις. Να υπάρχει το στοιχείο της εντοπιότητας, καθώς όπως τόνισε η κ. Στάθη, η Χαλυβουργία δραστηριοποιείται 70 χρόνια στην περιοχή και δεύτερον να αφορά στην εκπαίδευση των παιδιών.
“Ευτυχώς μέσα στις προτάσεις ήταν και αυτή της κ. Πάντου. Το σκεπτικό της μας άρεσε καθώς συνδύαζε την ιστορία και τη μυθοπλασία, είχε το κομμάτι της εντοπιότητας και ήταν ένα εκπαιδευτικό συνάμα βιβλίο για τα παιδιά”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Στάθη. Έτσι λοιπόν η απόφαση πάρθηκε και δόθηκε η χορηγία.
Το αποτέλεσμα όμως ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. “Πιστεύω και ελπίζω ότι αυτό το βιβλίο χαρίζει στην εκπαίδευση. Ήταν δε πολύ συγκινητικό και το ενδιαφέρον των παιδιών, που τόσο στις Μηλιές όσο και στο Βελεστίνο που επισκεφθήκαμε με την κ.Πάντου για να γίνει η παρουσίαση του βιβλίου, ο ενθουσιασμός τους ήταν διάχυτος”, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Στάθη, η οποία επεσήμανε πως θα δοθούν βιβλία στα σχολεία της περιοχής και σε όσα ακόμη ζητήσουν.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.