Ημερίδα στο Μουσείο Τσαλαπάτα

Για τα «Αστικά Πολιτιστικά Τοπία μέσα από το πρίσμα της Βιομηχανικής μας Κληρονομιάς»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», πραγματοποιεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 19:00), ημερίδα με θέμα: «Αστικά Πολιτιστικά Τοπία μέσα από το πρίσμα της Βιομηχανικής μας Κληρονομιάς», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδείξει πώς το αστικό πολιτιστικό τοπίο διαμορφώνει το χαρακτήρα της πόλης, μέσα από την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το χώρο, στο πέρασμα του χρόνου. Κεντρική θέση σε αυτή τη διαμόρφωση κατέχουν τα Βιομηχανικά Κτίρια, που αποτελούν ιστορικό στοιχείο μιας πόλης καθώς διηγούνται τον τρόπο παραγωγής μιας συγκεκριμένης περιόδου, ενώ με τις νέες χρήσεις τους συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μορφής των πόλεων αλλά και στην προστασία του κτιριακού αποθέματός τους. Η ημερίδα θα επιχειρήσει να αναδείξει τις σύγχρονες προκλήσεις και θα αποτελέσει αφορμή για έναν ανοιχτό διάλογο και ανταλλαγή εμπειριών.

Στην ημερίδα συμμετέχουν οι: Μαρία Μαυροειδή (Ιστορικός-Βιομηχανική Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς TICCIH), Μόρφω Παπανικολάου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Μαρία Χατζηβασιλειάδου (ΜSc Αρχιτέκτων Μηχανικός), Πολυάννα Φραγκίδου (ΜScΑρχιτέκτων Μηχανικός), Βαγγέλης Στυλιανίδης (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Βάσια Στυλιανίδη (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Κώστας Αδαμάκης, (ΜSc Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στο τηλ.: 24210 29844 (καθημερινά 10:00 – 18:00 εκτός Τρίτης).

«Αστικά Πολιτιστικά Τοπία
μέσα από το πρίσμα της Βιομηχανικής μας Κληρονομιάς»

Πρόγραμμα Ημερίδας 12 Οκτωβρίου
19:10-19:30 «Μεταβαίνοντας από το βιομηχανικό στο πολιτιστικό τοπίο: Η ελληνική και διεθνής εμπειρία του TICCIH».
Μαρία Μαυροειδή, Ιστορικός-Βιομηχανική Αρχαιολόγος,Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH)

19:30-19:50 «Το Φουγάρο στο Ναύπλιο, ένα σενάριο ανά_κύκλωσης».
Sparch Σακελλαρίδου / Παπανικολάου Αρχιτέκτονες.
Μόρφω Παπανικολάου, Αρχιτέκτων.

19:50-20:10 «Διαδρομή Ανάδειξης Καπναποθηκών Καβάλας ,οδοί Δαμιανού – Νίκης – Πλατεία Μακέδου».
Μαρία Χατζηβασιλειάδου, ΜScΑρχιτέκτων Μηχανικός.
Πολυάννα Φραγκίδου, ΜScΑρχιτέκτων Μηχανικός.
Σύμβουλοι Μελέτης:
Κώστας Αδαμάκης, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός-Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Έφη Νικολάου, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός.

20:10-20:30 «Μετατροπή Διατηρητέας Πρώην Καπναποθήκης σε Ξενοδοχείο Παραδοσιακό Πολυτελείας: Hydrama Grand Hotel».
Βαγγέλης Στυλιανίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός.
Βάσια Στυλιανίδη, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

20:30-20:50 «Ματσάγγος: Η ιστορική διαδρομή του φημισμένου εργοστάσιου στο Βόλο. Απο το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον».
Κώστας Αδαμάκης,, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός-Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

20:50-21:30 Συζήτηση με το κοινό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.