ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ
Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Μαγνησία, ενώ τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια είναι άρτια συνδεδεμένα με το σπίτι της οικογένειας στην Πάλτση Πηλίου, τόπος που αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης για την αγαπημένη ερμηνεύτρια Κατερίνα Κυρμιζή. «Είμαι μαγεμένη από την ομορφιά του Πηλίου» θα πει η ίδια, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, μια ομορφιά που συναντά κάθε χρόνο και… κάθε χρόνο ανακαλύπτει κάτι καινούργιο.
Η ομορφιά του Πηλίου εκτός από πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης είναι το ησυχαστήριο της, όπως το χαρακτηρίζει η ίδια, για να βάλει κανείς τις σκέψεις του σε τάξη και όλες εκείνες τις ιδέες που κατά καιρούς έρχονται και φεύγουν από το μυαλό. «Το σπίτι στην Πάλτση είναι πάνω στο βουνό, μοναχικό, και απέναντί μου αγναντεύω τη Σκιάθο. Αυτή είναι η εικόνα που θέλω να βλέπω. Τη Σκιάθο και το απέραντο γαλάζιο», περιγράφει η ίδια.
Οι ιδέες που έρχονται και φεύγουν, όπως περιγράφει η ίδια, μέσα στο μυαλό ενός καλλιτέχνη συνάντησαν εμπόδια στην περίοδο της καραντίνας. Ως καλλιτέχνης η ίδια δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο γεγονός της εποχής μας, στην πανδημία του κορωνοϊού, που εδώ και δύο έτη τώρα, αποτελεί τροχοπέδη σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής.
«Ο καλλιτεχνικός χώρος έχει πληγωθεί θανάσιμα»
Ένας καλλιτέχνης είναι από τους ανθρώπους που έχει δικαίωμα- αν μπορεί να το πει κάποιος έτσι- να εκθέτει την άποψή του σχετικά. «Ο καλλιτεχνικός χώρος έχει πληγωθεί θανάσιμα», δεν διστάζει να πει η ίδια, ενώ συμπληρώνει ότι κάποιοι καλλιτέχνες πλήττονται ακόμα και στις μέρες μας, που φαινομενικά όλα έχουν επιστρέψει στην πολυπόθητη κανονικότητα.
Η κ. Κυρμιζή, όμως, σημειώνει ότι πολλοί καλλιτέχνες έχουν την τύχη ή την προνοητικότητα, όπως λέει, να μην βιοπορίζονται αποκλειστικά από τα καλλιτεχνικά δρώμενα. «Και εγώ και ο Νίκος Γρηγοριάδης εργαζόμαστε ως καθηγητές μουσικής, κάτι το οποίο μας ΄΄κράτησε΄΄ ψυχολογικά, αλλά και οικονομικά», δηλώνει η ίδια. Βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους καλλιτέχνες που βίωσαν δύσκολα όλη αυτή την κατάσταση, καθώς βιοπορίζονται αποκλειστικά από τις καλλιτεχνικές δράσεις.
«Μέσα στην τέχνη, αναζητήσαμε
παρηγοριά και καταφύγιο»
Δεν παρουσιάζει μόνο την αρνητική πλευρά της καραντίνας, αλλά και τη θετική, εφόσον ο εγκλεισμός πρόσφερε την ευκαιρία για περισσότερη δημιουργία. «Ο Νίκος τελειοποίησε τον δίσκο ΄΄Ο Βασιλιάς της Λύπης΄΄, ενώ στράφηκε επίσης προς την ποίηση. Μέσα στην τέχνη, αναζητήσαμε παρηγοριά και καταφύγιο», αναφέρει η κ. Κυρμιζή.
Πώς ήρθε, όμως, η μουσική παραγωγή με τα επακόλουθα βίντεο; Από ανάγκη, θα απαντήσει με προσωπική ειλικρίνεια η ίδια, καθώς η δισκογραφία από το 2004 ξεκίνησε να ακολουθεί τον δρόμο της «decadence», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, εφόσον οι καλλιτέχνες στην εποχή μας χρηματοδοτούν τη δουλειά τους. «Για να υπάρξουμε έπρεπε να γίνουμε εφευρετικοί», τονίζει η ερμηνεύτρια, και εμείς ως θεατές και ακροατές δηλώνουμε ότι τα κατάφεραν με τρόπο εξαιρετικό.
Η χημεία με τον Νίκο Γρηγοριάδη καταλυτική
Η χημεία με τον κ. Νίκο Γρηγοριάδη είναι καταλυτική στην καλλιτεχνική δημιουργία τους. «Με τον Νίκο είμαστε δύο άνθρωποι που συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Ταυτόχρονα, εφόσον έχουμε το home studio, η καλλιτεχνική δημιουργία πήγε ένα βήμα παρακάτω. Ο ένας φτάνει τη δημιουργία σε ένα σημείο και τη συνεχίζει ο άλλος. Όταν ο ένας κουράζεται, πιάνει δουλειά ο άλλος. Είναι ένα κολάζ εργασίας το οποίο ολοκληρώνεται σιγά σιγά, μέχρι να φτάσει στο επίπεδο της κυκλοφορίας. Όταν, μάλιστα, κυκλοφορεί, αισθανόμαστε πραγματικά περήφανοι».
Και πώς να μην αισθάνονται περήφανοι, εφόσον στον «Βασιλιά της Λύπης», εκτός από το εξαιρετικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που «γέννησε» η χημεία των δύο συνοδοιπόρων και στη ζωή, συμμετέχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες και ερμηνευτές.
Γιώργος Νταλάρας και Μίλτος Πασχαλίδης
«Στη δουλειά που ετοίμασε ο Νίκος, συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης και άλλοι, φτάνοντας σε μια δικαίωση και σε μια αναγνώριση όλων αυτών που έχεις δημιουργήσει. Κάθομαι και σκέφτομαι ότι μέσα από εμάς τους δύο, με τα φτωχά μας μέσα, καταφέραμε και φέραμε εις πέρας μια τόσο εξαιρετική δουλειά, με την συμμετοχή εξαιρετικών ερμηνευτών», εξομολογείται η κ. Κυρμιζή.
Ο «Βασιλιάς της Λύπης» είναι ένας δίσκος που παρουσιάζει μελοποιημένη ποίηση των Κώστα Καρυωτάκη, Percy Bysshe Shelley, Μελισσάνθης, Μήτσου Παπανικολάου και τις μεταφράσεις του φιλόλογου και στιχουργού Χρήστου Γαβρήλου στα ποιήματα της Σαπφούς και της Πράξιλλας. Και ενώ ο δίσκος, ως πρώτη ύλη, έχει την ποίηση του παρελθόντος η κ. Κατερίνα Κυρμιζή αναφέρει ότι ο κ. Νίκος Γρηγοριάδης του έδωσε στοιχεία του σήμερα. «Ο δίσκος δεν έχει τίποτα το σοβαροφανές, το βαρύγδουπο, το απωθητικό της σοβαρής κουλτούρας», περιγράφει η ερμηνεύτρια. «Είναι αξιόλογη δουλειά, καθώς ακούς ποίηση χωρίς να καταλαβαίνεις ότι είναι ποίηση», συμπληρώνει. Εξαιρετικό είναι το τρυφερό ντουέτο της Κατερίνας Κυρμιζή και του Γιώργου Νταλάρα «Red Roses», που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ του «Ο Βασιλιάς Της Λύπης» . Σε αυτό, ο Γιώργος Νταλάρας ξεδιπλώνει την αισθαντική και τρυφερή του πλευρά δίπλα στην πάντα ντελικάτη Κατερίνα Κυρμιζή.