Κων. Μούτος : «Η αγάπη μου για την μουσική ξεκίνησε μόλις στα επτά μου χρόνια…»

Ο συμπολίτης μουσικός, λαουτιέρης, δάσκαλος χορού και γυμναστής, μιλά στο Volos Out

Ο Κωνσταντίνος Μούτος έχει γεννηθεί στον Βόλο, είναι πτυχιούχος φυσικής αγωγής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με κύρια ειδικότητα στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, αλλά και προπονητής μπάσκετ.

Είναι πτυχιούχος σολίστ στο τρίχορδο μπουζούκι, έχει τελειώσει την αρμονία της μουσικής και ασχολείται εδώ και 18 χρόνια με το λαούτο και την ελληνική παραδοσιακή δημοτική μουσική. Επαγγελματικά διδάσκει παραδοσιακούς χορούς σε συλλόγους της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, είναι προπονητής μπάσκετ στα τμήματα υποδομών της ομάδας της Αγριάς και του ΑΕΣ Ολυμπιονίκη Μαγνησίας, ενώ τα τελευταία 7 χρόνια είναι και εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , διδάσκοντας παραδοσιακούς χορούς. Είναι μέλος παραδοσιακής ορχήστρας που απαρτίζεται από σπουδαίους τοπικούς μουσικούς του Βόλου και έχουν κυκλοφορήσει τον δίσκο « Παραδοσιακά Χοροτραγουδίσματα». Έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής παράδοσης, ενώ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εθελοντής σε πολλά αθλητικά γεγονότα. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Κουτσαρίδη και έχει μία κόρη.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή 

Πότε, πως και γιατί, ξεκίνησε η πρώτη αγάπη σας με τη μουσική;

Η αγάπη μου για την μουσική ξεκίνησε μόλις στα 7 μου χρόνια με την προσμονή να μάθω μπουζούκι. Και αυτό πολύ απλά, βλέποντας στην τηλεόραση εκπομπές μουσικής και στα πανηγύρια που πήγαινα με τους γονείς μου, μου άρεσε να κάθομαι μπροστά στην ορχήστρα και να παρακολουθώ πως έπαιζαν οι μουσικοί τα διάφορα μουσικά όργανα, επικεντρώνοντας το βλέμμα μου στην κιθάρα και στο μπουζούκι.

Ιδιαίτερη η αγάπη ωστόσο, για το λαούτο, πως προέκυψε; Γνωρίζετε και άλλα μουσικά όργανα;

Η αγάπη για το λαούτο προέκυψε από τα φοιτητικά μου χρόνια,  με την καθοδήγηση του καθηγητή μου Βασίλη Σερμπέζη που εκτός από καθηγητής στην ειδικότητα παραδοσιακών χορών του Τ.Ε.Φ.Α.Α., είναι και ένας από τους πιο σημαντικούς δημοτικούς τραγουδιστές στην Ελλάδα, με περισσότερη έμφαση στο σαρακατσάνικο τραγούδι. Γνωρίζω τρίχορδο μπουζούκι που και με αυτό ξεκίνησα τις σπουδές μου στην μουσική, και είμαι  πτυχιούχος σολίστ του Ελληνικού Ωδείου.

Είναι όμως και ο χορός μια απ΄ τις αδυναμίες σας, έχοντας ασφαλώς τις απαιτούμενες γνώσεις- σπουδές

Ο χορός και το μπάσκετ είναι τα αντικείμενα που ασχολούμαι επαγγελματικά ως γυμναστής, μιας και έχω τελειώσει το Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής. Με τον χορό ξεκίνησα να ασχολούμαι από 9 χρονών μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς στον Όμιλο Ερευνών Πηλίου και συνέχισα στο πανεπιστήμιο παίρνοντας ως κύρια ειδικότητα τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Αλήθεια, γυρίζουμε πάλι στα παραδοσιακά ακούσματα; Πως βλέπετε τη σχέση των νέων παιδιών με τη μουσική παράδοση και τον χορό;

Πράγματι γυρίζουμε στα παραδοσιακά ακούσματα και σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση με τα τμήματα φυσικής αγωγής και αθλητισμού που διδάσκονται οι παραδοσιακοί χοροί, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι πολιτιστικοί σύλλογοι με το σπουδαίο έργο που κάνουν για την διάσωση και διατήρηση της ελληνικής παράδοσης , ενεργό κομμάτι οι δάσκαλοι χορού. Επίσης η τηλεόραση με ενημερωτικές – ψυχαγωγικές εκπομπές αλλά και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πλέον!

Το ενθαρρυντικό είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων, συμμετέχει σε πολιτιστικούς συλλόγους ως χορευτές αλλά και ως μέλη των συλλόγων, διοργανώνοντας χορευτικές εκδηλώσεις και πανηγύρια με την ευκαιρία των εορτών των Αγίων μας. Το όμορφο είναι όμως, ότι και πολλά νέα ζευγάρια επιλέγουν παραδοσιακές ορχήστρες να πλαισιώσουν τον γάμο τους ή την βάπτιση των παιδιών τους.

Υπάρχουν γενικότερα καλλιτέχνες που έχουν επιδράσει θετικά τη μουσική σας πορεία;

Γενικά ακούω όλα τα είδη μουσικής, αλλά λόγω ενασχόλησης με την παραδοσιακή μουσική και λόγω της ποικιλομορφίας που υπάρχει στην ελληνική δημοτική μουσική, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον ή κάποια που έχει επιδράσει αυτόνομα!

Υπάρχουν στιγμές της καλλιτεχνικής πορείας που χαράχτηκαν στο μυαλό σας για κάποιον λόγο; Θέλετε να μας περιγράψετε κάποια;

Υπάρχουν πολλές στιγμές που έχουν χαραχτεί στο μυαλό μου, και είναι και όμορφες και δυσάρεστες, αλλά θα κρατήσω την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΟΡΟΤΡΑΓΟΥΔΙΣΜΑΤΑ που έγινε με την στήριξη της Μητρόπολης Δημητριάδος και του πολιτιστικού της φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» και αξίζει τα σημειωθεί ότι εδώ και 10 χρόνια,  δύσκολα χρόνια από οικονομικής και υγειονομικής άποψης, η Μητρόπολη Δημητριάδος και η Μαγνήτων Κιβωτός έχει στηρίξει, έχει διασώσει την τοπική μας παράδοση με πολλές και πλούσιες δραστηριότητες .

Τι θα σας ενθουσίαζε να κάνετε σε τοπικό επίπεδο, μουσικά- καλλιτεχνικά, είτε προσωπικά είτε σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους σας;

Σε τοπικό επίπεδο δεν θα με ενθουσίαζε κάτι να κάνω, αλλά θεωρώ ότι όσοι ασχολούμαστε με την παραδοσιακή μουσική είναι χρέος μας να κρατήσουμε ατόφια και να αναπαράγουμε την τοπική μας μουσική παράδοση, σε όλα τα σημεία του Νομού Μαγνησίας. Η Μαγνησία είναι ένας τόπος λόγω γεωγραφικής θέσης πολυπολιτισμικός. Αν κρατήσουμε όμως ότι η Μαγνησία περιβάλλεται από το Πήλιο, θα θελα κάποια στιγμή να γίνει θεσμός κάποιο αντάμωμα Πηλιορειτών αλλά και να παρουσιαστεί η πηλιορείτικη μουσική χορευτική παράδοση , μαζί με αυτή των Βορείων Σποράδων στο Ηρώδειο.

Που σας βρίσκει κάποιος που θέλει να σας ακούσει, να σας γνωρίσει περισσότερο κλπ ;

Αν κάποιος θέλει να μας βρει και να μας γνωρίσει μουσικά, πλέον, ο πιο γρήγορος τρόπος είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook: Konstantinos Moutos και Κωνσταντίνος Μούτος και Youtube: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΤΟΣ

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.